Conversația cu șeful sectorului amenajare Ungheni, Nicolae Donici, despre lemne, săptămâna trecută a eșuat. Mai exact, el a spus că vom vorbi mai târziu. Am decis că mai târziu este acum. Apropo, în curtea noastră (strada Hasdeu 8), tocmai a fost tăiat un plop viguros de 40 de ani, trunchiul l-au transportat chiar a doua zi, iar ramurile mai zac acolo.
Apropo, specialiștii afrimă că într-un asemenea copac sunt circa 10 metri steri de lemne. Dar nu este vorba de ele, ci de cât s-a tăiat, cel puțin în acest an? Cum s-a utilizat lemnul? Câți cetățeni vor încălzi copacii care înfrumusețau cândva străzile din Ungheni?
Potrivit informației de care dispunem, recent, experții Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice, la invitația primăriei, au examinat timp de două zile copacii de pe străzile Porumbescu, Romană, Ureche și altele și au notat care dintre ei se află în categoriile 4-6 de stare sanitară, în sensul că sunt uscați sau vor muri degrabă și urmează să fie tăiați. Au fost întocmite acte și s-au dat recomandări. În conformitate cu aceste concluzii, ecologiștii aprobă tăierea copacilor, în plus, actele lor indică care e producția de lemn din fiecare copac. Pentru a spune care este volumul total de lemn în Ungheni, trebuie de verificat actele în întreg raionul, dar la sectorul amenajare urmează să se țină evidența.
„Desigur, materialul lemnos se trece la venituri și întreprinderea de amenajare vinde lemne în baza cererilor depuse de cetățeni – primăria nu le eliberează acum gratuit. Câte lemne sunt putem afla doar la sectorul amenajare. În oraș au fost examinați foarte mulți copaci, iar Inspecția Ecologică eliberează permisiunea, în baza căreia sectorul se ocupă cu tăierea, depozitarea, evidența și vânzarea materialului lemnos. Anterior, Consiliul Municipal a adoptat decizia de a aloca câte 3 metri cubi celor nevoiași, dar acum primăria nu se mai ocupă de acest lucru”, explică viceprimarul municipiului, Cristofor Codreanu.
Tatiana Pavliuc, contabila-șefă a primăriei, confirmă că evidența se duce doar la ei (la sectorul amenajare), iar acest lucru este verificat, neapărat se verifică. Și ce nu este clar în această chestiune?
Cum am văzut, toate drumurile duc la Nicolae Donici. Înțeleg că sunt sâcâitoare, dar aș vrea să aud că s-au tăiat atâtea lemne de foc, s-au vândut atâtea, la acest preț, bani sunt la casierie ori s-au achitat din ei salariile, sau se trăiește doar pe seama lor, ori este o întrebare la care nu poate exista un răspuns „serios”.
Unde se păstrează lemnele? La depozitul întreprinderii? Cititorii au comunicat că le-au văzut chiar la una din întreprinderile unde se achiziționează fier vechi. Acolo, conform interlocutorului, erau doar câteva cioturi.
Evidența se ține, cât se taie, totul se măsoară. Nu, cei de la primărie nu știu ce și cât. Cine știe? Șeful de depozit, dar el, din nefericire, s-a îmbolnăvit, și îndată ce se face bine vom putea vorbi. Din păcate, ca din senin mi-a trecut dorința de a vorbi despre lemne. Cine are nevoie de acest lucru?