Folclorul copiilor este un aspect important al culturii, reprezentând ansamblul de tradiții, obiceiuri, jocuri, cântece și povești specifice copiilor, transmise de-a lungul generațiilor. Aceste perle folclorice au fost valorificate în cadrul Festivalului de Folclor al Copiilor „Hai la joacă pe toloacă”, organizat recent de Centrul Raional de Cultură Pîrlița în parteneriat cu Centrul de Cultură și Primăria orașul Cornești, sub egida Secției Cultură și Turism Ungheni.
Prima ediție a festivalului a avut loc anul trecut la Centrul Multifuncțional din satul Cornova, iar cea de a 2-a ediție s-a desfășurat în incinta Căminului Cultural din orașul Cornești. În cadrul lui au participat ansamblurile vocale „Pădureanca” (orașul Cornești) și „Inspirație” (Centrul Raional de Cultură Pîrlița); formațiile folclorice „Romanițele” (satul Romanovca), „Crăițele” (satul Măcărești), „Codreanca” (satul Mânzâtești), „Doinițele” (satul Todirești), „Floarea norocului”, (satul Florițoaia Veche).
Potrivit Mariei Bolotovici, șefa Centrului Cultural Pîrlița, scopul festivalului a fost de a readuce în scenă în stil artistic, jocurile de pe toloacă, moștenite de la străbuni și îmbogățirea repertoriului artistic al colectivelor artistice de copii din raion: „Fiecare colectiv a fost deosebit prin evoluarea sa, copiii s-au pregătit bine, comparativ cu prima ediție. Chiar dacă s-au repetat câteva jocuri, ele însă au fost redate altfel, au fost diferit regizate și montate. Copiii de comun cu conducătorii colectivelor au dat dovadă de multă muncă și talent, fapt ce a bucurat ochiul și sufletul celor prezenți”.
De remarcat că colectivele folclorice de copii-model, precum „Floarea norocului” din Florițoaia Veche; „Codreanca” din Mânzătești; „Codrenii” din orașul Cornești și „Doinițele” din Todirești, participă frecvent și la festivalurile-concurs de folclor al copiilor la nivel de republică. Atât la nivel local, cât și republican aceștia au o prestație bună și aduc cu sine mențiuni și locuri premiante. „Vreau să zic că la festivalul de la Cornești în capul mesei au stat jocurile din copilăria părinților și buneilor noștri. Incantațiile prin care chemau sau alungau ploaia, vorbeau cu buburuzele, melcii sau șoarecii, ne transferau în trecutul copilăriei noastre de demult, jocuri care astăzi din păcate mai puțin se practică de copii, ori locul lor este preluat de alte jocuri, cum ar fi cele de calculator, cu părere de rău”, a specificat Elizaveta Mămăligă, specialistă, Căminul Cultural din satul Todirești.