Guvernul a aprobat proiectul de lege privind atragerea împrumutului de stat extern prin mecanismul extins de creditare (ECF) și mecanismul de finanțare extinsă (EFF) din partea Fondului Monetar Internațional Republicii Moldova. Valoarea programului este de 400 de milioane drepturi speciale de tragere (DST), dintre care 314,3 milioane DST sunt destinate suportului bugetar, transmite IPN.
Ministrului finanțelor, Dumitru Budianschi, a precizat că, la 20 decembrie, Consiliul de directori executivi ai FMI au aprobat Acordul cu Republica Moldova, finanțat prin două instrumente de creditare: EFF și ECF. Noul program are drept scop susținerea redresării economice după pandemia de COVID-19, îmbunătățirea cadrului de prevenire și combatere a corupției, precum și consolidarea guvernanței în sectorul bugetar și cel financiar.
Împrumutul care urmează a fi acordat de FMI prin ECF, în sumă de 104,75 milioane DST, va fi rambursat în zece tranșe egale, după expirarea a 5,5 ani de la fiecare tragere efectuată. Maturitatea este de zece ani. Dobânda pentru împrumut se stabilește la fiecare doi ani și va constitui zero procente până în anul 2023.
Împrumutul prin EFF, în sumă de 209,55 milioane DST, va fi rambursat în 12 tranșe egale după expirarea a 4,5 ani de la fiecare tragere efectuată. Maturitatea împrumutului este de zece ani. Dobânda aplicată pentru acest împrumut etse flotantă și la 20 decembrie asta a constituit 1,05% anual. Taxa de deservire este 0,5% din suma debursată și comisionul de 0,3%.
Împrumuturile vor fi utilizate pentru finanțarea necesităților bugetului. Durata programului este de 40 de luni.