Veniturile bugetului de stat vor constitui în anul viitor 50,1 miliarde de lei și vor fi în creștere cu 9,2% față de anul curent, potrivit proiectului Legii bugetului de stat, aprobat astăzi de Guvern. Principalele măsuri de politici se referă la domeniul salarizării, ocrotirii sănătății, protecției și asigurării sociale, dezvoltării regionale și locale, precum și a mediului de afaceri, transmite IPN.
Pe partea de cheltuieli a fost operată o majorare cu peste 7,5 miliarde de lei comparativ cu anul curent. Astfel, cheltuielile totale vor constitui 65,2 miliarde de lei. Din suma totală a cheltuielilor bugetului de stat, 51,4% sau 33,5 miliarde de lei reprezintă transferuri către alte bugete, iar 48,6% sunt cheltuieli pentru implementarea programelor, prin intermediul autorităților publice centrale. Cheltuielile destinate implementării proiectelor finanțate din surse externe vor constitui, în anul 2022, circa 5,4 miliarde de lei, reprezentând 8,3% din cheltuielile totale ale bugetului de stat.
Proiectul Legii bugetului de stat prevede alocarea resurselor pentru majorarea ajutorului pentru perioada rece a anului, de rând cu creșterea numărului de beneficiari ai acestui ajutor, compensarea parțială pentru gospodăriile casnice a costurilor facturilor la gaze naturale și energie termică, precum și extinderea ariei de acoperire a proiectelor din cadrul Fondului Național de Dezvoltare Regională, fiind inclusă și dezvoltarea locală.
Pentru cheltuielile capitale este prevăzută suma de 6,7 miliarde de lei, cu 1,8 milioane de lei mai mult comparativ cu anul 2021, dintre care investițiile capitale vor constitui 2,7 miliarde de lei, cu 405 milioane de lei mai mult comparativ cu anul 2021.
Deficitul bugetului de stat este prevăzut în sumă de 15,1 miliarde de lei. Principalele surse de finanțare a acestuia sunt intrările nete din împrumuturi externe pentru suport bugetar și implementarea proiectelor finanțate din surse externe, iar pe intern – emisiunea VMS și mijloacele din vânzarea şi privatizarea patrimoniului public.
Soldul datoriei de stat la 31 decembrie 2022 se estimează la 103,3 miliarde de lei, ponderea datoriei de stat în PIB la sfârșitul anului 2022 nu va depăși 40,4%, cu 3,7 puncte procentuale mai mult față de valoarea precizată pentru finele anului 2021.
Premierul Natalia Gavrilița, a declarat, în debutul ședinței Guvernului, că „bugetul pentru anul 2022 este, în primul rând, un buget al oamenilor” pentru că vor crește semnificativ sumele alocate pentru protecția socială și suportul social al cetățenilor. Este și un buget al dezvoltării, pentru că vor fi crescute alocările și cheltuielile pentru drumuri, pentru dezvoltarea regională și locală și pentru infrastructură.
În aceeași ședință, Guvernul a decis că în anul 2022 fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală vor însuma venituri și cheltuieli de 12,287 miliarde de lei. Comparativ cu suma aprobată pentru anul 2021, este prognozată majorarea veniturilor cu 1,143 miliarde de lei, iar a cheltuielilor cu 943,503 milioane de lei. Primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în formă de contribuţie procentuală la salariu şi la alte recompense vor constitui 5,984 miliarde de lei. Pentru anul 2022, se va păstra prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală atât în formă de contribuție procentuală de 9%, cât și în formă de sumă fixă de 4 056 de lei.
A fost aprobat și proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2022, cu venituri de 31,2 miliarde lei, în creștere cu 3,7 miliarde de lei față de anul curent. În structura veniturilor, 59,8% reprezintă resursele generale ale bugetului asigurărilor sociale de stat și 40,2% – transferurile de la bugetul de stat. De asemenea, proiectul prevede cheltuielile de 31, 2 miliarde lei. Cheltuielile au fost repartizate pentru programul 90 „Protecția socială”, cu subprogramele sale, în vederea asigurării dreptului la pensii și prestații sociale, dar și implementării unor măsuri noi de politici pentru sporirea protecției sociale a populației.