Acordurile muzicale, mirosul de bucate, jocuri de socializare și distractive a adunat în fața Bibliotecii Publice „Dimitrie Cantemir” grupuri de copii și maturi din Ucraina și ungheneni. Evenimentul „GustoHora”a fost unul în premieră pentru municipiul și raionul Ungheni.
„Este un eveniment în care aducem la un loc prietenii noștri din Ucraina și localnicii din Ungheni. În această zi vom găti împreună, ne vom servi unii pe alții cu mâncărurile noastre tradiționale, pe care le vom pregăti aici împreună cu partenerii de la asociația obștească ,,EduJoc”, a menționat Irina una din organizatoarele evenimentului.
În prepararea bucatelor au fost antrenați organizatorii, dar și voluntarii care au îmbrăcat șorțurile, au pregătit și împărțit deliciile culinare celor din jur. „Este foarte interesant pentru noi acest eveniment. Ne place că oamenii de aici sunt mărinimoși și ospitalieri, au o atitudine frumoasă față de noi. Vă mulțumim pentru tot”, ne-a spus Elena, refugiată din Ucraina.
Potrivit organizatorilor „GustoHora” este mai mult decât un eveniment, este o manifestare a solidarității, respectului și înțelegerii: „Noi, cei de la „EduJoc” suntem responsabili de jocuri, jucării și metode alternative de educație sau alternative sănătoase împotriva dependenței de ecrane. De când s-a început războiul în Ucraina, pe lângă jucării, am creat și această bucătărie mobilă prin care organizăm picnicuri sau evenimente comunitare și ajutăm oaspeții din Ucraina. Nu le spunem refugiați și nici măcar musafiri, le spunem oameni dragi pentru ca mai ușor să se încadreze în comunitatea noastră. În cadrul activităților avem și voluntari internaționali și facem un fel de schimb intercultural. Prin procesul prin care gătim bucate, învățăm unii de la alții, ne ascultăm povestea și dacă nu avem o horă fizică, facem măcar una virtuală și ne încadrăm într-o mare familie. Aceste evenimente le ajută să se integreze și să scape de vina supraviețuitorului. În casa noastră, în familia mea am avut peste 35 de refugiați și foarte mulți spuneau că ei au această culpabilitate a supraviețuitorului. Chiar dacă ei sunt vii, sunt nefericiți pentru că au rămas în viață, iar alții au murit, unii s-au refugiat, iar alții au rămas să lupte. Noi putem să-i ajutăm prin implicare și atunci când le ascultăm povestea și le dăm o mână de ajutor înr-un mod sau altul, aceștea sunt primii pași de a-i ajuta să se debaraseze de această vină a supraviețuitorului, să simtă pacea, liniștea și armonia. Prin aceasta ne străduim să împărțim cu ei cerul deasupra capului, casa și masa”, a povestit cu multă dragoste și afecțiune Igor Hîncu, președintele asociației „EduJoc”.
Evenimentul în cauză nu a însemnat doar distracție ori adulții au avut ocazia să se informeze în vederea importanței spațiilor sigure existente în localitate și la nivel de republică. Experții în domeniu de la „Gender Centru” le-au dat sfaturi utile și informații cum să facă față violenței și unde să caute sprijin în caz de nevoie.
De menționat că „GustoHora” a fost realizată de „Cender Centru”, sub egida Platforma Egalitate de Gen în cadrul Programului „Îmbunătățirea accesului la servicii esențiale de sănătate și protecție împotriva violenței în bază de gen pentru persoanele refugiate din Ucraina și cele din comunitatea gazdă, susținut de Fondul ONU pentru populație (INFPA) în Republica Moldova și finanțat de Uniunea Europeană”.