Locuitorii raionului Ungheni se plâng că nu știu ce să facă cu deșeurile, deoarece în sate gunoiști nu sunt, dar chiar dacă ar fi fost, oamenilor în vârstă le-ar fi greu să care gunoiul. Dintr-o parte s-ar părea că nimic nu se schimbă în această privință, dar anul trecut, de la tribune, a început să se vorbească despre centrul de management al deșeurilor solide, unde se va efectua conservarea și procesarea gunoiului. Pentru el chiar a fost selectat un lot pe teritoriul comunei Florițoaia Veche.
Dar acum nu este vorba despre asta, ci despre mentalitate. Într-una din conversațiile pe „tema gunoiului“, cam cu vreo doi ani în urmă, primarul comunei Florițoaia Veche, Sergiu Mărgărint, a menționat că situația se schimbă în bine și depinde în mare măsură de mentalitatea oamenilor. Dar acum ce avem?
Potrivit lui Sergiu Mărgărint, în ceea ce privește mentalitatea, datorită faptului că crește noua generație, se schimbă și aceasta. Doar vine o generație mai educată, mai inteligentă, care studiază problema privind deșeurile mult mai adânc. Odată cu schimbarea generațiilor, mentalitatea se schimbă. Apropo, aici a avut loc o discuție publică anul trecut cu privire la impactul centrului de management al deșeurilor solide asupra mediului. Desigur, erau și persoane care nu au fost de acord cu construcția centrului, iar majoritatea, după explicații concrete ale experților cu privire la importanța acestei structuri, despre prioritățile proiectului, l-au susținut. Tema evacuării gunoiului în comună este încă acută și reprezintă o bombă cu efect întârziat. Și deocamdată se procedează așa cum face toată lumea – adună gunoiul grămadă într-un anumit loc, care, desigur, nu corespunde cerințelor, dar nu există altă cale. Este clar că atunci când acest centru va fi construit, toate gunoiștile spontane vor fi lichidate.
Primarul uneia dintre cele mai mari comune din raion, Pârlița, Stanislav Babuțac, a menționat că se organizează evacuarea deșeurilor – în fiecare sâmbătă un tractor special îl preia mai întâi în târgul Pârlița, cum se numește o parte a satului, apoi – direct în sat, în Nicolaevca Veche și în Hristoforovca. Reiese că o dată pe lună gunoiul este luat de la fiecare casă – e afișat anunțul corespunzător, numărul de telefon al tractoristului care transportă deșeurile. Cât costă acest serviciu pentru săteni? Primarul a explicat că există o decizie a consiliului local privind perceperea taxei de amenajare de 3 lei per persoană, datorită căreia s-a organizat evacuarea gunoiului în sate.
Cu toate că gunoiștea la ei nu este autorizată, deșeurile sunt transportate într-un anumit loc, cu una dintre întreprinderi s-a încheiat un contract, în conformitate cu care terenul este nivelat cu buldozerul. Potrivit primarului, acest lucru aproape a rezolvat problema gunoiștilor neautorizate, deși uneori se mai întâlnesc, dar în fond sunt vechi. Mentalitatea e mentalitate, consideră el, dar dacă oamenii nu știu ce să facă cu gunoiul și nu au cu ce-l transporta, nu se poate vorbi despre gândire și obraz. Când este organizată evacuarea gunoiului, atunci se poate vorbi și despre mentalitate.