Cei care cunosc zona și care deja au căzut le ocolesc, pentru că știu care sunt consecințele – diferite traume, consultări la medic și o perioadă de recuperare, care de cele mai multe ori nu este atât de plăcută.
Vorbim despre gropile din trotuare în orașul Ungheni. Unele sunt formate direct în asfalt, iar altele – de la fântânile de canalizare, care au rămas fără capace, din cauza că unii doresc să se îmbogățească peste noapte furându-le.
Despre capacele furate am discutat cu Oleg Iurii, șeful sectorului nr. 1 al Inspectoratului de Poliție Ungheni. El ne-a comunicat că pedeapsa se stabilește conform numărului de capace furate.„Dacă numărul de capace furate valorează 1200 de lei, atunci va fi pornit un caz contravențional, iar dacă depășește această sumă, atunci e deja un caz penal. În cadrul procedurilor con-travenționale vinovatul este pedepsit conform art. 105, adică se sancţionează cu amendă de la 30 la 60 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 40 la 60 de ore”, specifică omul legii.
Pe parcursul acestui an poliția a fost sesizată în 4 cazuri de asemenea furturi. Unul din acestea a fost descoperit, iar celelalte capace s-au găsit, din păcate, nu și vinovații.
Un alt pericol pentru locuitorii orașului, dar mai cu seamă pentru cei care vin ocazional aici, o reprezintă o ditamai groapă, apărută de ceva timp în trotuarul din fața fostului magazin „Livada” de pe strada Mihai Eminescu. Din craterul format iese la suprafață armătura. L-am contactat pe Cristofor Codreanu, viceprimarul municipiului, pentru a ne oferi informația când vor soluționa problema. Dânsul ne-a declarat că nu cunoaște despre această groapă, dar va trimite responsabili de la primărie pentru a analiza situația. Ulterior l-am telefonat pentru a ne spune totuși care e concluzia responsabililor, dar, din păcate, nu ne-a mai răspuns.