Gunoiştea oraşului Ungheni care, de fapt, se află pe teritoriul Primăriei Cetireni de mai mulţi ani, continuă să fie loc de dispută între cele două autorităţi. Pe de o parte, Primăria Ungheni depozitează gunoiul pe acest teren mai bine de două decenii, iar pe altă parte, Primăria Cetireni afirmă că nu îşi poate exercita dreptul de folosinţă asupra acestui teren.
Cu toate că încă în anul trecut ambele părţi îşi doreau soluţionarea acestei probleme pe cale amiabilă, iată că acum reprezentanţii lor se vor întâlni în sala de judecată. Prima şedinţă ce trebuia să aibă loc în luna aprilie a fost amânată, următoarea este preconizată pentru iulie.
Adriana Cireş, juristă la Primăria Ungheni, spune că autorităţile din Cetireni cer în instanţă să li se achite circa 1 mln. lei, această sumă este invocată ca plată pentru arenda terenului în ultimii 5 ani. Cireş de asemenea menţionează că suma respectivă nu poată fi achitată nici într-o formă, căci între cele două primării nu există nicio relaţie funciară, cu alte cuvinte, nu este întocmit contract de arendă a terenului.
Alexandru Ambros, primarul oraşului, spune că terenul de circa 8 hectare a fost dat Ungheniului în folosinţă pe un termen nedeterminat printr-o hotărâre de Guvern încă la începutul anilor 90. Doar că Primăria Cetireni pretinde că hotărârea respectivă nu mai este valabilă şi cere restituirea terenului. „Am expediat o scrisoare oficială către Cancelaria de Stat, de la care am primit şi un răspuns: hotărârea este în vigoare, iar terenul are o destinaţie speciala – a fost dat în folosinţă pentru construcţia unui poligon de deşeuri. Bine, nu s-a construit acest poligon căci s-a destrămat Uniunea Sovietică, dar asta nu înseamnă că ar trebuit să plătim pentru că depozităm acolo gunoiul”, adaugă primarul.
Locuitorii satului spun că îi afectează mizeria de la marginea localităţii, deoarece în preajmă sunt şi terenuri agricole. În replică, primarul oraşului concretizează că aceştia ar fi bine să recunoască şi ei că situaţia s-a îmbunătăţit cu mult în ultima perioadă: a fost construit un gard în jurul terenului, se menţine ordinea, de mult nu se mai văd pungi agăţate de tufari sau pomi de-a lungul traseului Ungheni-Cetireni. „Totodată este o gunoişte şi nu poţi păstra curăţenia ca în casa cea mare”, continuă primarul.
Ion Gorincioi, consilier local din Cetireni, spune că aici a fost cândva o carieră de nisip, iar printr-o hotărâre de Guvern încă la începutul anilor 90 a fost transmisă fostului sovhoz „Prut”, ca mai apoi să devină gunoişte orăşenească. Dânsul este de părerea că terenul care cândva a fost dat de pomană, fără a fi luată în consideraţie şi opinia locuitorilor, trebuie să ajungă din nou în posesia autorităţilor din Cetireni. Aleşii locali îşi dau bine seama că nu pot lăsa un oraş fără gunoişte, de aceea la una din şedinţele consiliului s-a decis ca Primăria Ungheni să le achite măcar o mică parte din prejudiciul adus. Pentru ei, suma de circa 1 mln. lei ar fi un preţ rezonabil. „Nu vrem noi, consilierii, sau primarul, o cer cetăţenii, care nu se pot împăca cu gândul că dreptul de proprietate asupra terenului lor e folosit de altcineva”, explică Ion Gorincioi.
Pentru ce mai poate fi folosit acest teren, când de atâţia ani este doar o gunoişte? Consilierul spune că ar fi două variante: poate fi dat în arendă aceleiaşi întreprinderi municipale de colectare a gunoiului, desigur, contra plată, dar poate fi şi gunoiştea Cetireniului. Victor Rusu, inspector la Inspectoratul Ecologic Ungheni, explică, în prezent Cetireniul nu are o gunoişte autorizată, iar deşeurile sunt adunate pe un teren de la marginea satului.
Chiar dacă cele două primării sunt în litigiu, Alexandru Ambros crede că problema trebuie să fie soluţionată pe cale amiabilă, doar oraşul nu poate să rămână fără loc de stocare a gunoiului.