Raionul Ungheni este bază de reper la gripă. Specialiștii Centrului de Sănătate Publică supraveghează în permanență circulația virușilor gripali, în fiecare săptămână se prelevează probe, se duce evidența bolilor respiratorii acute și a pneumoniilor, plus la aceasta se monitorizează numărul de medicamente antivirale în farmacii.
”În dependență de cantitatea vânzărilor, constatăm dacă este o creștere sau nu. Monitorizăm grădinițele în care copiii lipsesc din cauza bolilor respiratorii. De asemenea verificăm câte chemări au fost făcute la salvare, pentru a depista când începe acutizarea procesului epidemic. La ziua de astăzi, pe parcursul a douăzeci de săptămâni, s-au înregistrat 8031 infecții respiratorii virale acute, dintre care 4642 infecții ale căilor respiratorii inferioare și 3336 cu sindrom acut inferior (pneumonii și bronhopneumonii) și 53 cazuri de gripă. Comparativ cu perioada analogică a anului trecut s-au înregistrat cu 190 cazuri mai multe. În acest an gripa s-a început cu o lună mai devreme. Din cele 53 de cazuri, 8 sunt confirmate de tip AH1N1”, ne aduce la cunoștință Sergiu Talmaci, șeful secției epidemiologice a Centrului de Sănătate Publică. ”Anul trecut în această perioadă au fost numai 6 cazuri de gripă și nici un deces. Cu părere de rău, acum sunt 3 decedați. Este vorba de bărbatul de la Cornova, despre care s-a mai menționat în ziar, o femeie de 45 de ani care avea cetățenia Israelului și respectiv o deținea și pe cea moldovenească. Dânsa a venit infectată din România, s-a tratat de sine stătător și când s-a adresat medicului era deja târziu. A sosit din Israel pe 30 ianuarie, dar la medic s-a adresat pe 5 februarie. Cel de al treilea caz este un bărbat de 44 de ani din orașul Ungheni, invalid de gradul II, care a decedat pe 12 februarie. Dânsul a avut mai multe probleme de sănătate.
Medicamentele administrate de el i-au afectat mult imunitatea, Pe fondul acestor probleme s-a alipit și gripa, care i-a cauzat decesul. Din cele 53 de persoane infectate cu gripă și cele trei persoane decedate, nici una nu a fost vaccinată”, constată medicul.
În prezent și secția de boli infecțioase a Spitalului Raional este aglomerată, căci săptămânal se înregistrează câte un caz. ”Secția e plină, ne descurcăm, paturi suplimentare nu au fost puse, căci după numărul de pacienți ne încadrăm. Sperăm că infecția va duce spre descreștere, dar de obicei asemenea situație se menține până în luna martie, apoi scade fluxul de pacienți”, afirmă șefa secției Aurelia Șerbul.