În data de 14 februarie, regretatul scriitor Grigore Vieru a împlinit 87 de ani de la naștere. Cu această ocazie, în mai multe instituții educaționale și de cultură din raionul Ungheni s-au desfășurat activități prin care i s-a adus un omagiu celui care a fost, este și va fi Grigore Vieru, poetul copilăriei, cel care a știut cel mai bine a releva dragostea față de neam, cel care prin poezia sa a unit cele două maluri ale Prutului.
Un amplu program, care a conținut recitaluri de poezie, muzică instrumentală și vocală, expoziție de desene și teatru, a fost prezentat de către preșcolari și elevi de la instituții de învățământ la Casa Limbii Române „Mihai Eminescu” din municipiul Ungheni.
Opera poetului recitată în alte limbi
Pe lângă faptul că este cunoscut în întreg spațiul românesc, Grigore Vieru, a reușit să se facă remarcat și peste hotarele țării. Numeroase poezii de ale poetului au fost traduse în mai multe limbi străine, iar în cadrul evenimentului de la Casa Limbii Române „Mihai Eminescu”, elevii de la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”, din Ungheni, au pregătit un recital de poezie mai deosebit. Celebrele viersuri din poezia „Pentru ea”, au fost recitate de elevi atât în limba română, cât și în spaniolă, franceză italiană și turcă. Poezia „În aceiași limbă”, a fost recitată de elevi la început în limba română și ulterior în limbile italiană, franceză și germană. Au fost vociferate și versuri din poezia „Legământ”, mai întâi în limba maternă și după în engleză, spaniolă și franceză.
Fie că au recitat din opera lui Vieru, au cântat atât vocal cât și instrumental sau au venit cu creații proprii. Fiecare participant a avut o prestație deosebită, fapt care a determinat-o pe Rodica Toma, directoare la Casa Limbii Române să îi premieze pe toți copiii prezenți la eveniment. „Eu ca de obicei am rămas mai mult decât mulțumită de evenimentul pe care am reușit să îl organizez. Copiii sunt minunați fără ei nu ar fi posibil nimic. Dar până la urmă, Grigore Vieru nu e un poet oarecare, e poet de suflet și noi practic suntem obligați de propria cunoștință să îi aducem omagiul pe care îl merită”, a precizat Rodica Toma.
La eveniment au fost și invitați speciali. Autoarea mai multor volume de poezii, Eudochia Sacaliuc, a spus că Grigore Vieru nu a fost doar un poet și un erou: „Înainte de a fi poet, Grigore Vieru a fost un adevărat unionist. Eu îl consider un erou al națiunii, care ne-a lăsat o adevărată comoară”, a declarat Eudochia Sacaliuc, care cu această ocazie i-a dedicat câteva versuri poetului. Deși, îl cunoaștem pe Grigore Vieru ca poet, președintele departamentului Relații Culturale a Episcopiei orașului Ungheni, Ștefan Rîmbu, care a fost prezent la eveniment, a relatat despre Grigore Vieru că mai este un om cu mare credință în suflet. Aceasta i-a dedicat câteva versuri din creația proprie poetului și a ținut un mic discurs cu caracter moralizator.„Bineînțeles că nu dispunem de suficient timp niciodată pentru a comemora personalitatea atât de grandioasă a măritului și preaiubitului poet Grigore Vieru, însă fiecare dintre noi, cel puțin prin prezența sa aici a demonstrat că Grigore Vieru încă trăiește în inimile noastre. Majoritatea poeziilor lui Grigore Vieru au fost un fel de rugăciuni. Deci, vă rog, să îl citiți. Poetul a spus lucruri minunate în versurile sale. Asemeni unui puzzle pe care încerci să îl aduni și uiți să îi pui o piesă pentru a fi complet, personalitatea lui Grigore Vieru, dacă nu menționăm și credința pe care a avut-o poetul, rămâne necompletă”, a declarat preotul.
Este important de menționat că în timpul evenimentului au fost respectate regulile impuse de situația epidemiologică din țară.
Poetul care a unit românii de pe cele două maluri ale Prutului
Un alt eveniment de omagiere a celui, care afirma modest „,Sunt iarbă, mai simplu nu pot fi”, evocând, de fapt, sacrificiul în numele crezului de salvare a sufletelor românilor, a fost cel al elevilor din clasa I-a „C” de la IP Liceul Teoretic ,, A. Pușkin” Ungheni. Micuții au recitat poezii ale marelui poet, fiind îndemnați de diriginta Tatiana Procopi și învățătoarea de limba română Tamara Cadeniuc. Contactată de noi diriginta ne dezvăluie din programul activității. „Am adus un omagiu pentru mame din scrierea sa literară. Apoi, s-au recitat catrene despre totul și despre toate, poet al copiilor. Pe versurile lui s-au interpretat cântece. Este poetul care a unit românii din cele două maluri ale Prutului. Activitatea aceasta va fi postată la Proiectul educațional, pe care îl implementăm, „Ambasadorii Limbii Romane în scoală”, a specificat Tatiana Procopi.
Oaspete de onoare a fost bibliotecara liceului Natalia Varvariuc, care a descris cărțile scrise, Primul Abecedar, Albinuța.
Rumenă şi caldă, mama noastră coace/ Din făină albă un hulub de pace
Tatiana Procopi ne spune că în baza cântecului „Hulubul păcii”, care are versurile semnate de Grigore Vieru, bibliotecara le-a dăruit învățăceilor hulubași, iar părinții au venit cu inițiativa de a le mai oferi drept cadou cărți. Totodată, biblioteca clasei a fost îmbogățită cu 6 cărți de-ale poetului.