Sâmbăta trecută, capitala a găzduit Campionatul național pentru copii și tineri la grappling. La el a participat o echipă formată din 14 tineri luptători de la Școala Raională de Sport Ungheni, condusă de antrenorul Ion Lazăr, care a menționat că ar fi dorit să fie mai mulți participanți, dar unii dintre elevii săi au plecat, însă au rămas cei mai puternici. De exemplu, Călin Vetrici în vârstă de 10 ani, care la acest campionat s-a luptat nu numai în categoria sa până la 36 de kilograme, ci și în alte două – până la 40 și 45 de kilograme, a cucerit două medalii de aur și una de argint. Cătălin Beșliu a ieșit de două ori pe tatami, câștigând argintul și bronzul.
Antrenorul a subliniat mulțumit că nu s-a așteptat la aceste rezultate, a contat să obțină vreo cinci medalii. Iar câte locuri premiante au ocupat putem calcula: despre medaliile lui Călin și Cătălin am vorbit deja, Nichita Păduraru de asemenea a luat aurul, participând în două categorii, dar la a doua luptă, din păcate, a pierdut și a fost eliminat din competiție. Pe locul doi s-au situat Nichita Oroșciuc și Chiril Munteanu, al treilea – gemenii Lucian și Laurențiu Drobot în categoriile lor de greutate, Veniamin Gladei, Gheorghe Turtureanu, Daniel Tîrsînă, Alexandru Nicoriuc, Laurențiu Fosa. Este minunat, 15 medalii pentru 14 participanți!
Antrenorul a explicat că în fiecare categorie au fost 10-15 luptători și pentru a deveni câștigător, se cerea să învingă în 4-5 partide, fiecare durand 3 minute, iar acest lucru nu este ușor pentru tinerii luptători. În plus, în acea zi, băieții s-au trezit la ora 5, au făcut două ore pe drum, apoi au avut emoții, griji, lupte. „Înainte de meciuri, antrenorul îi orienta pe băieți spre victorie?”, îl întreb pe Ion Lazăr. El răspunde că la fiecare antrenament îi motivează să lupte cum pot și să nu se neliniștească, atunci vor fi victorioși. Dar cum să nu-și facă griji? Să participe cât mai des la diverse competiții. Potrivit lui, Călin Vetrici pare să fi ajuns deja la nivelul la care poate să nu-și mai facă griji, să se gândească doar la luptă. Dar antrenorul? A fost emoționat? „Foarte mult! Nu mă așteptam la o luptă atât de fierbinte și asemenea victorii. Înainte de asta, părinții se îndoiau, poate nu plecăm, copiii nu sunt pregătiți. Le-am zis că dacă nu vom participa la concursuri, nu vom susține examene, cum vom ști ce am obținut”, a spus antrenorul.
Apropo, echipa din Ungheni a fost declarată mai întâi vicecampioană, însă după numărarea și renumărarea punctelor, după părerea mea, incorectă, a ocupat locul trei.