Autoritățile publice locale de nivelul întâi, în comun cu asociațiile sau membrii diasporei, asociațiile de băștinași, grupurile de inițiativă ale cetățenilor stabiliți în străinătate sau reveniți pot aplica la Programul Diaspora Acasă Reușește „DAR 1+3” 2020. Valoarea totală a unui proiect de dezvoltare locală nu va fi mai mică de 300 de mii de lei, transmite IPN.
Domeniile eligibile pentru finanțarea activităților din Program sunt infrastructura (apă și canalizare, drumuri, școli, grădinițe, case de cultură, precum), protecția mediului (prevenirea poluării mediului înconjurător, managementul deșeurilor), domeniul economic (dezvoltarea regiunii, investiții, dezvoltarea agriculturii), precum și eficiența energetică (panouri solare, iluminare stradală, izolare termică). Printre domeniile eligibile se mai numără cultura (protecția patrimoniului, zone de odihnă, dezvoltarea turismului rural, expoziții și festivaluri), educația (programe pentru copii, sport, inovație, transfer de cunoștințe și know-how) și protecția socială (centre medicale, centre sociale, cantine sociale).
O cerință la depunerea proiectului spre finanțare este angajamentul financiar al diasporei de a susține proiectul. Suma nu trebuie să fie mai mică de 10% din valoarea totală a proiectului. Administrația publică locală de nivelul întâi va trebui să vină obligatoriu cu o contribuție financiară de cel puțin 10% din valoarea totală a bugetului proiectului. Guvernul, prin intermediul Cancelariei de Stat, va oferi suport financiar sub formă de grant din bugetul de stat. Suma alocată va constitui cel mult 50% din valoarea totală a bugetului proiectului local și nu va depăși 250 de mii de lei.
Apelul pentru depunerea dosarelor este deschis până la pe 9 februarie, ora 24.00.