Terenurile fondului silvic din Republica Moldova au o suprafață de 446 de mii de hectare, potrivit datelor Inspectoratului pentru Protecția Mediului. Gradul de împădurire variază de la 6,7% (zona de sud), 7,2% (nord), până la 13% (centru). Aceasta, în condițiile în care, pentru exercitarea efectivă a funcțiilor eco-protective ale pădurilor, gradul de împădurire trebuie să depășească indicele de 15%. Necesitatea elaborării unui nou document de politici privind dezvoltarea durabilă a sectorului forestier a fost discutată în Comisia parlamentară mediu și dezvoltare regională, transmite IPN.
Potrivit Agenției de stat „Moldsilva”, care gestionează 86,7% din fondul forestier al Republicii Moldova, în anul 2019 a fost efectuată recoltarea masei lemnoase e în volum de peste 560 de mii de metri cubi, față de 591 de mii de metri cubi în anul 2018. Tăierile sunt autorizate în scop de conservare, regenerare și reconstrucție ecologică. Acestea sunt planificate cu un an înaintea autorizării.
Președintele Comisiei mediu și dezvoltare regională, Nicolae Ciubuc, a semnalat câteva probleme importante în domeniu care necesită examinare suplimentară și a solicitat autorităților executive din domeniu prezentarea informațiilor și soluțiilor la subiect. În special, s-a vorbit despre gestionarea terenurilor forestiere transmise în arendă în scopuri cinegetice sau de recreere; evoluția prețului la masa lemnoasă în lanțul comercial; cadrul normativ ce reglementează efectuarea controalelor și aplicarea sancțiunilor; administrarea managerială a Întreprinderii „Moldsilva” etc.