Azi la rubrica „Porția de lectură cu ziarul „Unghiul” vă recomand „Grădina uitată” de Kate Morton. O carte dintr-o altă epocă. Epoca lui Jane Austen, mă refer la maniera de scriere pe alocuri. Ea păstrează atmosfera de vechi, ancestral, epocă victoriană și mister.
Romanul e construit în trei lumi legate între ele prin firul subțire al sorții: secolele XIX, XX și XI. Trei femei, am putea spune, cu o poveste de viață asemănătoare, trei femei, care sunt în căutarea de sine, a unui cămin și unei familii. Vechiul și noul, trecutul – prezentul – viitorul se leagă între ele printr-un mister și te poartă când pe țărmurile însorite ale Australiei, când pe țărmurile cețoase ale Angliei.
Eliza Makepeace, în roman e cu pseudonimul „Autoarea” sau cea care spune povești strașnice, dar pline de suspans, e inițiatoarea aventurii lui Kate Morton. Ea este motorașul, care pune în mișcare tot subiectul romanului. De la ea, Nell, bunica Cassandrei, pornește o întreagă călătorie în căutarea rădăcinilor sale.
Subiectul cărții e ca un fel de hipnoză. Eu când am terminat romanul, țin minte că era ora 2.00 noaptea, știam că la 6.00 trebuia să mă scol pentru ca să plec la serviciu, dar, efectiv, nu puteam adormi. Vraja ce plutea în aer nu mă lăsa să adorm. Mi se părea că și eu făceam parte dintr-o poveste a Elizei Makepeace, că și eu voi descoperi vreun mister la un moment dat. Basmele Elizei sunt cheia dezlegării misterului nașterii lui Nell Andrews, bunica Cassandrei. Acea cărțulie dintr-un geamantanaș alb pentru copii (întreaga avere a lui Nell din viața de pe continent) dat de tatăl ei, când împlinise aceasta o vârstă destul de matură o face pe Nell să plece în căutarea trecutului.
Cercetările ei se opresc în momentul când fiica ei o lasă în grijă pe Cassandra, nepoata sa. Aici, Eliza, parcă a conturat soarta fiecărui om din apropierea sa după tiparul personajelor din basmele sale. Dacă veți citi romanul, vă veți da seama și care e basmul. Eu nu vă ofer mai multe detalii pentru a nu vă pierde interesul.
În toată povestea romanului Cassandrei i-a revenit rolul cel mai principal – acela de a găsi dezlegarea misterului și de a-și contura un viitor alături de Christian, băiatul care a avut grijă o perioadă de grădina unde Eliza și-a scris operele sale, și cumpărată în secolul XX de Nell-Ivory. Coincidență sau nu, Christian a adus la viață grădina uitată, dar atât de mult iubită de personajele feminine ale cărții.
Romanul „Grădina uitată” este o îmbinare perfectă de stiluri. Dacă sunteți îndrăgostiți de literatura lui Jane Austen sau Charlotte Bronte, atunci v-o recomand cu drag, iar dacă faceți parte din tabăra bestselluri-lor, tot v-o recomand cu plăcere. Autoarea, Kate Morton, combină cu destulă dibăcie aceste stiluri fără a obosi cititorul.