Locatarii casei 38 „a” de pe strada Decebal din Ungheni, săptămâna trecută, când era arşiţa mai mare, au rămas fără apă. Ei consideră că fără apă a lăsat casa directorul Colegiului Agroindustrial, căruia, mai exact, fostei şcoli profesionale, i-a aparţinut cândva clădirea în care locuiau pedagogii. Acum câţiva ani, aceştia au obţinut dreptul de a privatiza locuinţele.
Ce s-a întâmplat, de ce casa, în care cu mulţi ani în urmă apartamentele au fost privatizate, nu şi-a obţinut independenţa şi cum ar putea fi soluţionată problema privind aprovizionarea cu apă?
Potrivit lui Nicolae Baltag, şef sector reparaţie şi reconstrucţie apeduct şi canalizare la ÎM „Apă-Canal”, chestiunea în cauză a apărut cu vreo zece ani în urmă. Dânsul consideră că totul e din cauza că locatarii nu vor să facă nimic singuri, ci doar se plâng. Acolo sunt multe lucruri de clarificat, pentru că blocul se află la balanţa Colegiului Agroindustrial, iar dacă apartamentele sunt privatizate, locatarii de mult ar fi trebuit să înfiinţeze o asociaţie.
Despre aceasta s-a vorbit nu o dată, pentru a soluţiona problemele cu care se confruntă. Apa trece prin contorul comun al colegiului, iar locatarii nu participă la reparaţia apeductului, dacă se întâmplă ceva, colegiul lichidează breşele din bugetul său.
Discuţia e continuată de inginerul şef al întreprinderii în cauză, Natalia Borş, care a menţionat că administraţia Colegiului Agroindustrial trebuie să soluţioneze chestiunile de ordin juridic referitoare la această casă ce se află în gestiunea sa. Îndată ce acestea vor fi soluţionate, întreprinderea respectivă le va ajuta din punct de vedere tehnic ca să aibă apă. Nu demult a fost deconectată din cauza problemelor apărute şi le-au ajutat să le soluţioneze temporar.
Lidia Iurceac, contabilă şefă a Colegiului Agroindustrial, consideră că principala problemă e privatizarea apartamentelor într-o casă ce se află la balanţa unei instituţii de învăţământ şi faptul că locatarii continuă să rămână într-un fel persoane întreţinute. Nu demult instituţia a fost nevoită să plătească cu 30 de mii de lei mai mult pentru consumul de apă. Au început să caute cauza, crezând să s-a defectat contorul de apă, s-au adresat la „Apă-Canal” şi ar fi depistat o breşă în sistemul de canalizare, de aceea pe un timp au închis apa. „Vă imaginaţi ce sumă e aceasta? Statul nu are mijloace în plus ca să plătească, iar locatarii nu doresc să înţeleagă acest lucru. Oameni dragi, sunt aproape 20 de ani de când aţi privatizat apartamentele, fiţi gospodari, construiţi-vă un sistem separat de aprovizionare cu apă. Eu trăiesc în casă la sol şi nimeni nu mi-a tras apa, locuitorii străzii au adunat bani şi au construit apeductul, iar cei de aici stau şi aşteaptă”, spune interlocutoarea.
Aşa e, casa se află la balanţa Colegiului Agroindustrial, i se calculează uzura, dar nicidecum nu pot scăpa de ea. Oamenii au privatizat apartamentele, dar mai mult n-au făcut nimic. În fiecare apartament sunt instalate apometre, iar „Apă-Canal” trebuie să ţină o contabilitate complicată, calculând indicaţiile contoarelor individuale şi ale celui comun. Orice breşă în reţea, orice defecţiune, potrivit contabilei, sunt pe seama colegiului.
Nu e totul clar în privinţa acestei case – permisiune de a o privatiza s-a dat, dar nu se ştie cine. În legătură cu aceasta, colegiul intenţionează să se adreseze în judecată pentru a pune punctul pe i.