Goblenul unghenencei Nina Iurii îl putem cataloga pe drept o operă de artă unică. Aceasta imortalizează într-o imagine, cusută în ață și combinată cu multă dăruire, versurile poetului național și se găsește la loc de onoare în sala de expoziții a Palatului Parlamentului de la București, dar și pe plicuri poștale jubiliare, editate în număr limitat, mai exact acestea sunt 33, cifră care semnifică vârsta poetului când a scris sublima lucrare.
Inspirată de măreția operei „Luceafărul” de Mihai Eminescu, Nina Iurii a reușit să aducă poemul la nivel vizual în baza lucrării cunoscutului grafician Mihai Cătrună, specializat în reprezentarea grafică a operei eminesciene. Goblenul a fost lucrat cu migală și răbdare timp de doi ani. A avut o tehnică mai specială, a lucrat în trei ațe, de obicei la goblen se folosesc două ațe, și aproximativ 40 de nuanțe. „Am lucrat pe pânză curată, nu am avut desenat pe pânză așa cum se mai vând. Am avut macheta și lucram foarte și foarte atent, pentru ca să redau cu exactitate fiecare floare, fiecare culoare. Dacă greșeam ceva riscam să pierd toată lucrarea. De aceea, a durat atât de mult timp ca să o termin”, ne specifică Nina Iurii.
Goblenul e oază de liniște
Nina Iurii este o artistă talentată, care și-a dedicat o mare din viață pasiunii pentru goblenuri și cifre. Ea are o carieră de succes în economie, 33 de ani și de 15 ani ocupă funcția de contabilă la Consiliul Raional Ungheni. De colegii ei este întrebată adesea cum se împacă pasiunea ei cu ceea ce face la birou, pentru că sunt diferite. E simplu, le răspunde dânsa, pentru că a lucra la goblen este o oază de liniște, te obligă cumva să lași problemele cotidiene la o parte, pentru că trebuie să ai inima curată, împăcată, fiindcă atunci când decizi să realizezi unul nu o faci doar de dragul de a-ți ocupa timpul cu ceva, dar trebuie să depui mult suflet. Astfel, Nina Iurii cu mâinile pricepute și cu o gândire creativă neobosită, a reușit și reușește să creeze sau să lucreze goblenuri care să surprindă frumusețea florilor, a mării, esența creștinismului și a poemului lui Eminescu și să transmită emoții puternice celor care îi admiră lucrările. De-a lungul anilor ea a experimentat diverse tehnici și materiale, dezvoltându-și propriul stil distinctiv.
Goblenul în sine este o capodoperă care înglobează nu numai „Luceafărul”, dar întreaga operă a marelui poet. Fiecare fir de ață se împletește cu grijă și precizie pentru a crea culori și texturi pline de viață. În mijlocul acestui goblen imens, se află portretul poetului, transpunerea vizuală a personajului poetic eminescian, înconjurat de motive inspirate din natură și simboluri ale iubirii și pasiunii și cea care a fost marea iubire a sa – Veronica Micle.
Luminile calde, pereții împodobiți cu alte opere de artă și sunetul ușor al pașilor vizitatorilor creează o atmosferă solemnă și reverențioasă. Aici, pasionații de artă și iubitorii poeziei lui Eminescu s-au adunat pentru a contempla această capodoperă și pentru a simți emoția și profunzimea versurilor într-o formă vizuală.
Expoziția în care este expus goblenul este găzduită de una dintre cele mai prestigioase săli de artă din România, „Constantin Brâncuși” de la Palatul Parlamentului. Evenimentul, Salonul Național „Mihai Eminescu”, ediția 44, este organizat de Gruparea Colecționarilor de Medalii și Insigne „Mihai Eminescu”, condusă de colecționarul și eminescofil Mihai Costin, distins cu premiul „Eminescu Jurnalistul” al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) și revista „Eminesciana”, publicație ce apare sub egida UZPR.
Goblenul inspirat de „Luceafărul” a avut un impact atât de puternic încât s-a decis ca acesta să fie imprimate pe plicuri jubiliare. Numărul acestora, 33, este o amintire a vârstei la care Mihai Eminescu a scris acest poem devenit emblematic. Fiecare plic poartă cu sine o mică bucată din această operă de artă, oferind posibilitatea celor care să îl dețin să păstreze o parte din bogăția și splendoarea originalului.
Nina Iurii a reușit să aducă poezia la viață într-un mod unic și captivant. Prin talentul și pasiunea sa pasionații de artă și iubitorii literaturii vor admira altfel opera marelui Eminescu, iar prin imortalizarea pe plicurile poștale jubiliare, această capodoperă va continua să călătorească și să împărtășească frumusețea și profunzimea operei lui Eminescu cu oameni din întreaga lume.