La sfârșitul lunii august, un grup de 20 de persoane, din care au făcut parte directori ai caselor de cultură, muzeelor, profesori, bibliotecari, la finalizarea unui seminar de 3 zile de instruire a ghizilor locali, au primit certificatele corespunzătoare. Instruirea a fost organizată în cadrul proiectului COMOARA – „Patrimoniul Cultural Comun – Sursă pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului în Bazinul Mării Negre”, finanțat de UE și lansat acum un an.
Partea teoretică și practică a seminarului cu privire la activitățile ghizilor a fost prezentată foarte interesant de doctorul în economie, Boris Corețchi. Potrivit unuia dintre participanții la acest seminar, directorul Casei de Cultură din satul Coșeni, energica Liubov Găină, doctoru în științe istorice, Emil Dragnea, a povestit într-un mod interesant despre arhitectura de cult. „Am rămas profund mișcați de măiestria dlui Corețchi de a îmbina teoria cu practica. A fost un seminar foarte util, cele învățate ne vor fi de folos nu numai în ghidaj, dar și în viața de zi cu zi”, a spus ea.
Proaspeții ghizi au vizitat apoi cele mai semnificative locuri turistice din Ungheni – Scuarul Europei, catedrala, Gara internațională, podul Eiffel, Palatul de Cultură, Muzeul de Istorie și Etnografie, hotelul „Vila Verde”, centrul de meșteșuguri creat prin rugăciunile și ostenelile renumitei meșterițe Liliana Starciuc, care, împreună cu toți participanții, a primit un certificat de finalizare a cursurilor de ghizi locali. Iată ce scrie ea pe facebook: „Ghidul este un ambasador al culturii! Mulțumesc tuturor participanților la seminarul de instruire pentru atenția și munca lor, pentru eforturile depuse, pentru o stare excelentă de spirit. A fost ceva nou și foarte interesant! Privim spre viitor cu mare încredere”.
P. S. În ceea ce privește proiectul în cauză, pe site-ul http://www.crungheni.md poți citi următoarea informație: „Astăzi, 17.07.2019, în sala de protocol a Consiliului raional Ungheni s-a desfășurat ședința grupului de lucru consultativ pentru implementarea proiectului „Patrimoniul Cultural Comun – Sursa pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului în Bazinul Mării Negre” (Comoara), cod eMS BSB 371, finanțat prin Programul Operațional Comun Bazinul Mării Negre 2014-2020 cu referire la obiectivele, realizările și materiale de promovare a obiectivelor turistice în raionul Ungheni”.
O săptămână mai târziu, în ziarul „Unghiul”, a apărut un articol semnat de Natalia Morari „În raionul Ungheni se intenționează a promova turismul local”. Motivul pentru care s-a scris a fost instalarea unui ecran LED în cadrul acestui proiect. De asemenea, se prevede crearea și dotarea unui centru de informare turistică cu mobilier și echipament, pregătirea unui film despre atracțiile turistice (în special cele medievale), 500 CD-uri și un album digital pentru promovare, instruirea potențialilor ghizi locali (20 de persoane), organizarea unei zone expoziționale la „Plaiul Fagului” din Rădenii Vechi, organizarea unui festival etnic cu aceeași denumire etc.
Rămâne să mai cităm un fragment din materialul respectiv: „Proiectul COMOARA – „ Moștenirea culturală comună – o sursă de dezvoltare a antreprenoriatului în bazinul Mării Negre” este implementat de Consiliul raional Ungheni în parteneriat cu Consiliul Județean Constanța, România (partener solicitant), Asociația de transfer tehnologic și inovare, Varna, Bulgaria și Consiliul județean Enez, Turcia. Costul său total este de peste 939,5 mii de euro (aproximativ 18,6 milioane de lei) ”.