„2020 a fost un an dificil, cu provocări și încercări majore, însă am realizat multe proiecte importante”
A luat sfârșit anul 2020 și odată cu el și primul an de activitate ca președinte de raion.
Cu toate că 2020 a fost un an dificil, cu provocări și încercări majore, am realizat multe proiecte importante.
Am avut o agendă de lucru consistentă cu multe vizite de lucru și întâlniri cu cetățenii din raionul Ungheni. Cele mai importante lucruri s-au făcut cu echipa Consiliului Raional Ungheni, aparatul președintelui raionului și consilierii raionali.
Pe domenii de activitate avem următoarele realizări importante:
Activitatea Consiliului Raional Ungheni
Pe parcursul anului 2020 au fost convocate, organizate și desfășurate 6 ședințe ale Consiliului Raional Ungheni, inclusiv: 3 – ordinare și 3 – extraordinare. În cadrul ședințelor au fost examinate 72 chestiuni. Toate chestiunile au fost supuse dezbaterilor în cadrul ședințelor Comisiilor consultative de specialitate. În procesul de elaborare și adoptare a deciziilor au fost respectate prevederile Legii privind administraţia publică locală nr. 436-XVI din 28.12.2006, legii nr. 239-XVI din 13.11.2008 Cu privire la transparenţa în procesul decizional, legii nr.100 din 22.12.2017 Cu privire la actele normative.
Toate deciziile adoptate au fost publicate pe pagina oficială a Consiliului raional Ungheni, afişate pe panourile publicitare şi remise persoanelor interesate.
Bugetul raional
Ceea ce ține de bugetul raional, a fost aprobat la partea de venituri în sumă totală de 321615,4 mii lei și la cheltuieli – în sumă de 317847,4 mii lei cu soldul bugetar (excedent) în sumă de 3768,0 mii lei îndreptat la rambursarea împrumutului angajat de la instituții financiare – 3768,0 mii lei.
În anul 2020, încasările în bugetul raional au crescut cu 46,4 mil. lei (16,6%) comparativ cu perioada similară a anului 2019 şi au constituit la sfârşitul anului sumă de 326821,1 mii lei sau la nivel de 96,8 la sută față de prevederile planului precizat anual – 337493,4 mii lei, iar cheltuielile în anul 2020 au fost executate în sumă de 319739,2 mii lei comparativ cu planul precizat – 335808,6 mii lei sau la nivel de 95%.
Pe parcursul anului, în urma deciziilor Consiliului raional Ungheni au fost alocate și executate mijloace financiare în sumă de 23422,1 mii lei și anume primăriilor pentru dezvoltarea infrastructurii și implementarea proiectelor, asociațiilor obștești, ajutoare materiale cetățenilor, instituțiilor din subordinea Consiliului raional, instituțiilor de învățământ pentru reparații capitale, dotare și acoperirea deficitului la salariul pedagogilor.
În pofida faptului de actualitate a contextului epidemiologic și importanța luării unor măsuri în timp util care sunt dictate de dinamica evoluției situației epidemiologice naționale, dar și internaționale, determinată de răspândirea virusului COVID-19, bugetul raionului Ungheni a fost executat la un nivel înalt.
Strategia de dezvoltare socio-economică a raionului Ungheni
Anul 2020 a fost ultimul an de implementare a strategiei de dezvoltare socio-economică a raionului Ungheni. Urmează, să fie efectuată analiza întregii perioade de 9 ani: ce a fost realizat, care au fost obstacolele și ce urmează să transpunem în noul document strategic – Strategia de dezvoltare socio-economică a raionului pentru perioada 2021-2030.
Multe eforturi și realizări au fost obținute prin colaborare cu partenerii locali, naționali și regionali – au fost atrase proiecte de infrastructură, culturale, dotări, au fost organizate participări la expoziții naționale și internaționale unde am promovat imaginea raionului, semnarea acordului privind cooperare în domeniul turismului în zona Rădenii Vechi. Și acum pe agenda Consiliului raional sunt idei de proiecte asupra cărora se lucrează – modernizarea și extinderea infrastructurii, crearea infrastructurii de acces către zona Rădenii Vechi, de suport în afaceri în s. Zagarancea și s. Sculeni, consolidarea și extinderea ofertei turistice în raion, susținerea creării Grupurilor de Acțiune Locală, etc.
O oportunitate pentru raionul nostru este programul EU4Moldova : Regiuni-cheie. Pe parcursul anului, specialiștii Consiliului raional s-au implicat activ în activitățile programului și au venit cu propuneri pentru toate domeniile prioritare. Așteptăm unele rezultate în anul curent, printre care rezultatul primului apel destinat mediului de afaceri.
Sănătate
În pofida pandemiei, dar şi a unui an complicat din punct de vedere economic, administrația IMSP Spitalul Raional Ungheni, a reușit gestionarea situației epidemiologice, în așa fel, încât să fie evitată apariția focarelor de boală.
Au fost și sunt efectuate, atât de necesare pacienților Covid pozitivi, investigații bronhoscopice, datorită donației unui aparat specializat, oferit de către SRL “Agrosfera“.
Deasemenea cu suportul Consiliului Raional Ungheni au fost achiziționate generatoare și butelii cu oxigen, inclusiv acordat suport financiar pentru ridicarea deșeurilor biologice periculoase.
Totodată, în anul 2020 a fost implementată cu succes tromboliza medicamentoasă, care urmează a fi aplicată și în cazurile accidentelor vasculare cerebrale iscemice. A fost achiziționat utilaj medical, o mașină pentru anestezie, incubator în maternitate.
Infrastructură
Conform programului de reparații pentru anul 2020 au fost reparate și renovate 19 drumuri gestionate de Consiliul raional Ungheni, cu lungimea totală de 10,35 km în sumă de 22,4 mln lei din care îmbrăcăminte beton asfaltic – 9,18 km și varianta albă 1,17 km.
S-au efectuat lucrări de reparații și întreținere a drumurilor publice locale pe timp de iarnă și primăvară – toamnă conform contractului cu Drumuri Strășeni, filiala Ungheni în sumă de 1,47 mln lei.
A avut loc licitația și au început lucrările de construcție a apeductului de interconectare a rețelelor orășenesti de apă potabilă cu apeductul Zagarancea –Cornești, suma totală fiind de 5,9 mln lei.
Educație
Sistemul educațional din raionul Ungheni se constituie din 59 de instituţii de educație timpurie: 4721 de copii; 46 de instituţii de învăţământ preuniversitar şcolar: 11605 elevi; și 2 instituţii extraşcolare: 767 elevi. Populația școlară este în descreștere: cu 0,75 %. La nivel de raion, funcționează 4 centre: Centrul Raional de Asistență și Performanță Educațională, Centrul Raional de Tineret, Centrul Raional de Resurse pentru Educația Incluzivă, Centrul Educațional.
Procesul educațional în învățământul gimnazial și liceal, la finele semestrului I a anului de studii curent, înregistrează următoarea promovabilitate 99,38%, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent: promovabilitatea a fost 99,20%.
Elevii sunt implicați în diferite activități extracurriculare: 235 de cercuri pe diferite domenii, cu implicarea a 4137 de elevi. De asemenea, în instituțiile de învățământ sunt desfășurate activități de educație pentru cetățenie democratică, precum: voluntariat, caritate, total: 146 de acțiuni cu implicarea a 6166 de copii.
Permanent, elevii din instituțiile de învățământ din raion participă la diverse concursuri/olimpiade naționale și internaționale. În anul 2020, la nivel internațional s-au înregistrat următoarele rezultate: locul I – 1 elev; locul II – 2 elevi; locul III – 3 elevi; la nivel național: locul I – 6 elevi; locul II – 1 elev. La fel și sportivii ungheneni se clasează pe locuri premiante în cadrul campionatelor și turneelor internaționale, cât și în diverse competiții naționale. Pe parcursul anului 2020, s-au înregistrat următoarele rezultate: la nivel internațional: locul I – 2 sportivi; locul II – 6 sportivi; locul III – 2 sportivi; la nivel național: locul I – 24 sportivi; locul II – 22 sportivi; locul III – 15 sportivi.
În 25 de instituții de învățământ din raion au fost implementate diverse proiecte: 20 de proiecte investiționale (suma fiind de 1 mln. 309 836 lei), care s-au axat pe dotarea cu mobilier, tehnică de calcul, echipament sportiv, dotarea bibliotecilor, etc.; 69 de proiecte educaționale (suma fiind de 323 607 lei), având tematici variate: incluziunea educațională, educația pentru democrație, voluntariat, orientarea profesională, protejarea mediului, etc.
Asistență socială și protecție a familiei
În cadrul Direcției generale asistență socială și protecție a familiei:
Au fost înregistrate și verificate 8829 cereri pentru acordare a ajutorului social și ajutor pentru perioada rece a anului, s-a achitat suma de 59.061.059 lei/an.
Au fost încadrate în serviciul social ”Asistența Personală” 166 persoane cu dizabilități severe, acordându-li-se servicii sociale conform Planului individualizat de asistență de către 166 asistenți personali.
3500 de copii din 1464 familii au beneficiat la nivel de comunitate de sprijin familial primar și 1464 copii din 828 familii au beneficiat de sprijin familial secundar.
Un rol important în protecția victimelor violenței domestice îi revine Centrului de Asistență Socială a Familiei și Copilului „CREDO”.
De servicii de plasament au beneficiat 53 beneficiari.
Au fost procurate și repartizate angajaților, inclusiv din localitățile raionului măști – 29797 buc., mănuși – 7292 buc., dezinfectanți – 3811 litri, șervețele antibacteriale – 7430 pachete, săpun solid – 293 buc., costume de protecție – 896 buc., în sumă de 121.057.35 lei. Serviciile sociale și centrele de plasament și-au desfășurat activitatea în conformitate cu cerințele sanitare speciale.
350 de persoane cu dizabilități locomotorii au beneficiat de compensație pentru deservirea cu transport, 52 de persoane cu dizabilități locomotorii au fost asigurați cu cărucioare, cu proteze – 12 persoane, cu corsete – 25 persoane, cu bandaje – 8 persoane, cu încălțăminte specială – 224 persoane, cu premărgătoare – 8 persoane, cu cârje – 32 persoane.
Cultură și Turism
Secția Raională de Cultură și Turism în anul 2020 a venit cu un șir de evenimente culturale, diverse ca formă și conținut. Având în vedere necesitatea stringentă de a ilustra existența, perpetuarea și respectul nostru față de cultură în general și în special a culturii tradiționale, din dorința de a nu pierde tot ce e mai frumos, s-au desfășurat un șir de competiții artistice și anume: Festivalul-concurs ,, Înflorit-au castanii”; ,,Heptagonul Portului Popular”; Concursul ,,Dorule măi Dorule”; ,,Tabăra cioplitorilor în lemn”; ,,Sărbătoarea Fagului”; Festivalului tradițiilor și obiceiurilor de iarnă ,,După datina străbună”.
Agricultură
În urma secetei dure din anul 2020, s-a evaluat starea culturilor de I grupă, a informației privind suprafețele afectate de secetă, ploi însoțite de grindină, înghețuri târzii de primăvară. S-a solicitat UAT de nivelul I dar și agenților economici evaluarea și întocmirea actelor de constatare a pagubelor, în care să fie indicat suprafața și % de afectare. Ca rezultat, actele respective au fost ulterior sistematizate de către Direcția Agricultură și remise către MADRM în termenii solicitați. Astfel în baza Regulamentului de acordare a compensațiilor pentru diminuarea consecințelor au fost despăgubiți: pentru grâul de toamnă suprafața – 4255 ha a câte 1500 lei/ha, orz suprafața – 213ha a câte 1530 lei/ha, pentru suprafețele de grâu și orz care au fost reînsămânțate 1620 lei/ha și pentru plantațiile multianuale suprafața – 45,7 ha a câte 3800 lei/ha, suma totală beneficiată – 7 481 298 lei.
În baza dispoziției Președintelui raionului s-a instituit Comisia privind efectuarea reviziei tehnice a combinelor de recoltat culturile cerealiere de I grupă, tehnicii de pe fățari și pregătirea depozitelor, ca urmare membrii comisiei s-au deplasat în teritoriu conform graficului din 16-24.06.2020.
La solicitarea agenților economici, s-au efectuat deplasări în zonele raionului privind evaluarea și monitorizarea culturilor de grupa II (porumb, floarea soarelui), s-au întocmit acte de constatare a pagubelor și coordonate cu APL din zona respectivă și Direcția Situații Excepționale.
Anul 2020 a fost un an al unei munci deosebite pentru noi toți, în anul curent vom depune efort pentru a face față și în continuare angajamentelor și provocărilor. Vă îndemn pe toți la colaborare, la multă muncă, deoarece probleme sunt multe, și trebuie să muncim și să ne implicăm, să avem o atitudine responsabilă față de tot ce facem, față de tot ce ne înconjoară. Să ne mândrim că suntem din raionul Ungheni!