Câți ani are conducta de gaz din Ungheni? A venit în oraș în 2002, iar raion – aproximativ cu 14-15 ani în urmă. Dar nu despre asta este vorba, ci de faptul că în ultimii ani rețeaua nu se mai dezvoltă. Conductele de gaz, cum au ajuns în satul Petrești, așa și s-au blocat acolo. Poate că anul 2020 va schimba ceva în această privință?
Potrivit directorului SRL „Ungheni-Gaz”, Sergiu Cațer, rețeaua se dezvoltă datoriră „Moldovagaz”. Investițiile pentru acest an în trei raioane – Ungheni, Nisporeni și Călărași – se ridică la 1 milion 800 mii lei. Doar în Ungheni, cinci dulapuri de distribuție au fost înlocuite recent și s-au străduit să rezolve problemele existente, astfel încât mai mulți consumatori să poată folosi gazul. Apropo, numărul acestora doar în municipiu a crescut anul curent cu 168, însă această cifră nu este finală. În plus, aproape 500 de persoane au început să folosească gazul pentru a-și încălzi casele.
Ce avem în sate? Interlocutorul explică că, în satul Măcărești, de exemplu, nu era niciun consumator, dar au fost deja conectați 400. Trei dulapuri de distribuție au fost instalate în acest an în Cetireni, la fiecare dintre ele fiind conectați 20-25 de consumatori. În satul Zagarancea se conectează noi consumatori, iar lungimea conductei de gaz din sat a crescut cu aproape 700 de metri. Investițiile în satul Pârlița constituie 500 de mii de lei, a fost conectat sistemul de încălzire al Gimnaziului „Ion Vatamanu”, s-au instalat două dulapuri noi care vor aproviziona cu gaz consumatorii casnici.
Potrivit lui Sergiu Cațer, numărul de consumatori din raion este de aproximativ 13 mii de oameni și numărul acestora, în special în ultimii 2 ani, a crescut. Este adevărat, în viitor se intenționează a dezvolta rețeaua prin construirea conductelor de înaltă presiune. Se pare că există intenția să se „mute” spre orașul Cornești și satul Sculeni, unde, se crede, va fi cerere de gaz. Mai precis, cât, ce și unde va fi construit se va ști la sfârșitul anului.
În continuarea discuției, primarul comunei Todirești, Victor Baltag, a menționat că în sat toți vor să aibă gaz, dar gratuit. Știți, spune el, ce s-a întâmplat acum șapte ani în Zagarancea? 300 de persoane ar fi semnat acordul pentru a avea gaz, dar când au aflat că vor trebui să instaleze cu cheltuiala lor țevi de la conducta de presiune medie care trece pe stradă spre case, doar trei ar fi reușit să o facă. Iar cu instalarea conductei pe stradă s-a cheltuit un milion de lei. Acum „Ungheni-Gaz” pune astfel de condiții ca mai mult de jumătate din gospodarii de pe stradă să-și dea acordul de a fi conectați la conducta de gaz și să plătească. În prezent, în sat sunt conectate 13 sau 14 case, dar numai pentru utilizarea aragazului și nu pentru încălzire. Ca un gospodar bun, el a remarcat: „Calculați, dacă rețeaua este deservită de 2 persoane care au un salariu de 3000 de lei, iar întreprinderea de la aceste 14 persoane nu va încasa 3000 de lei pe lună. Are rost?”. Cât costă să ai gaz în casă? „Acum, în Pârlița unii se conectează la conducta de gaz, după cum am înțeles, acest lucru costă 17-20 de mii de lei. Cu 20 de mii de lei pot umple 55 de butelii cu gaz care îmi vor ajunge pe 15 ani”, m-a surprins interlocutorul cu cunoștințele sale. Nu am mai avut întrebări.