De mai mulți ani o râpă adâncă ce desparte în două satul Cetireni era folosită de locuitori drept loc de depozitare a deșeurilor menajere. Existența ei prezenta un adevărat focar de infecție pentru localitate. Alte pericole generate de această ravenă sunt alunecările de teren și casele din preajmă, care ar putea să se năruie.
Cetățenii care locuiesc aici spun că deșeurile aruncate în această râpă le da mari bătăi de cap. „Aduceau toată murdăria de pe lângă case, de toate puteai vedea aici, începând de la resturi de mâncare până la animale pierite. Acest lucru era simțit de noi vara, în perioada căldurilor mari. La fel de mult ne îngrijorează și faptul că, casele noastre se află în apropierea râpei, care ar putea să alunece și să se prăbușească”, spune Maria, o locutoare din acest loc al satului.
Pentru a soluționa problema primarul Ana Dicusar cu trei ani în urmă s-a adresat cu o scrisoare către Guvern, solicitând finanțare pentru elaborarea documentației tehnice privind lucrările de consolidare a ravenei respective. ”Proiectul a fost înaintat spre finanțare Ministerului Mediului și prevedea o sumă de 1 milion 439 de mii de lei. Cele 100 de mii alocate de Consiliul Raional Ungheni și 36 de mii contribuția Consiliului Local ne-au permis începerea lucrărilor de consolidare a râpii”, ne-a relatat primărița.
Deplasându-ne la fața locului, am văzut echipele de muncitori care după o muncă grea de evacuare a tonelor de gunoi au purces la lucrările de întărire a malurilor. Igor Paladi, dirigintele de șantier, ne-a informat că au de îndeplinit un șir de lucrări, pentru că râpa are o lungime de 2 kilometri. ”Muncim cu o echipă din Chișinău, dar aici lucrează și o parte de oameni din sat, ceea ce e binevenit, deoarece sunt de pe loc și pot câștiga un ban. Vom face ca lucrările să fie durabile, pentru ca să nu fie afectate de alunecări casele oamenilor”, a concluzionat acesta.
Potrivit primarului, de acum încolo locuitorii satului vor avea posibilitate să ducă deșeurile la gunoiștea autorizată a municipiului Ungheni, urmare a unei înțelegeri avute cu primăria acestuia. ”Este un lucru bun lichidarea acestei gunoiști, precum și întărirea ravenei care prezenta un pericol pentru degradarea terenurilor și a caselor locuitorilor din preajmă, căci în caz contrar cetățeni s-ar fi putut alege cu pagube. Dorim ca acest loc să fie curat și amenajat, iar oamenii să înțeleagă acest lucru”, a mai specificat Ana Dicusar.
Cetățenii satului au fost informați deja despre necesitatea evacuării gunoiului în locul autorizat, iar pentru aceasta le-au fost create și condițiile necesare. ”Venim în ajutorul locuitorilor cu mecanisme speciale, ei trebuie doar să achite cheltuielile de transportare, iar descărcarea este gratuită. O mare parte de cetățeni deja fac acest lucru, însă cu alții mai avem de lucrat”, constată primarul.