Ministerul Afacerilor Interne și instituțiile din România au creat un mecanism de gestionare a fluxului de migranți. Este vorba despre crearea coridoarelor umanitare pentru transportarea persoanelor care se află în tranzit în Republica Moldova. De exemplu, la Palanca, raionul Ștefan Vodă, a fost improvizată o gară în care în aceste momente au ajuns opt autocare. Circa două sute de persoane sunt transportate spre Huși, România. De acolo, oamenii vor fi preluați de către autoritățile române, transmite IPN. „Importanța gărilor provizorii lângă punctele de trecere a frontierei este enormă. Pe de o parte, scoate presiunea de pe punctele de trecere a frontierei. Iar pe de altă parte, ne permite să gestionăm eficient fluxul de persoane străine în mod coordonat, inclusiv cu alte state”, a declarat șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Alexandru Oprea, într-un briefing de presă.
Marți din gara improvizată în satul Palanca au fost organizate 56 de curse, care au transportat peste două mii de persoane spre opt destinații: cinci în România, una în Polonia, iar restul în țară.
De asemenea, sunt organizate și coridoare pe cale aeriană. Primii 56 de refugiați au zburat marți în Bulgaria. În următoarele zile vor fi și alte destinații.
De la începutul războiului în Ucraina, pe 24 februarie, în Republica Moldova, au intrat peste 259 de mii de ucraineni și peste 30 de mii de cetățeni ai altor state. În prezent în țară rămân 107 mii de persoane venite în această perioadă din Ucraina.