S-ar părea că acest fenomen natural, căderea frunzelor, ar trebui perceput ca ceva firesc, dar în fiecare an devine un fel de dezastru pentru localități, iar Ungheniul nu este o excepție. Frunzelor căzute li se declară război, sunt adunate, transportate la gunoiște, arse. Poate ar trebui să avem o atitudine mai simplistă față de această schimbare naturală de anotimpuri? Trebuie să luptăm cu frunzele căzute? Cum?
Potrivit primarului satului Bușila, Valeriu Todirică, este necesar să se adune frunzele căzute, iar cea mai bună opțiune este de a face compost din ele. Deocamdată nu s-a ajuns la așa ceva, mai bine zis, nu toți au ajuns. În sat se adună frunzele și se evacuează la gunoiște. Sunt persoane care le dau foc, știind că se pedepsește. „Dar, cum se spune, haideți să ne bucurăm de aurul toamnei, deoarece mâine vom admira argintul”, a spus filozofic interlocutorul.
Primara orașului Cornești, Vera Buga, e de părere că trebuie să se lupte cu frunzele și acest lucru se face, se adună treptat și se evacuează. Recent, o locuitoare a orașului s-a adresat cu rugămintea de a i se repartiza un mijloc de transport pentru a evacua frunzele, căci are 10 nuci. Deși au un serviciu comunal și o autospecială, nu este rentabil să circule dintr-o parte în alta. Dânsa a auzit că unii în republică fac compost, presează frunzele ca paiele în balot și ele se descompun. Desigur, nu ar fi rău dacă cineva s-ar ocupa de acest lucru. Dar se pare că frunzele de nuc nu se potrivesc.
Nina Cibric, locuitoare din satul Petrești, a spus că în localitatea lor nu prea se luptă cu frunzele căzute. De exemplu, ea le adună grămadă, iar primăvara le împrășie în grădină. Nu ar fi văzut ca primăria să întreprindă ceva, să le adune și să le transporte la gunoiște. De menționat că acum câteva săptămâni această cetățeancă s-a adresat la redacție și s-a plâns că în apropiere de primărie se ard frunze, deci cineva totuși luptă cu ele, ce-i drept, prin metode ilegale.
Discutăm cu Sergiu Timofte, șef adjunct al Direcției pentru Siguranța Alimentelor a raionului Ungheni, dacă trebuie sau nu să se adune frunzele veștede, să se lupte sau nu cu ele. „Nu trebuie de luptat cu ele, trebuie de adunat, apoi de îngropat ca să se facă din ele îngrășăminte. Am mai spus că trebuie de ars numai frunzele de castan, deoarece larvele moliei miniere iernează în frunze, pe când celelalte molii – sub coajă”, a menționat dânsul. Poate în sate nu există o asemenea problemă cum sunt frunzele? Tocmai în sate ar exista această problemă, deoarece acolo le ard și nu ai cu ce respira de atâta fum toxic. Interlocutorul consideră că oamenii procedează astfel de lene, iar primăvara cumpără îngrășăminte și le introduc fără rost, deoarece mai întâi trebuie de efectuat analiza solului și să nu încorporeze ce le trece prin cap. Iar compostul de frunze conține tot tabelul lui Mendeleev și ceea de ce au nevoie plantele. Pentru a pregăti compostul, se sapă o groapă, frunzele pot fi puse în saci de polietilenă, se fac în ei vreo zece găuri și se umezesc, iar primăvăra vor avea humus pentru grădină, sau pot fi adunate grămadă, de adăugat iarbă verde și peste un an va fi gata îngrășământul inofensiv pentru oameni.
Poate cu bună seamă sub picioarele noastre zace aur, iar noi îl ducem la gunoiște?