La 14 februarie, poetul Grigore Vieru ar fi împlinit 85 de ani de la naștere. Cum l-au omagiat unghenenii vedeți în rândurile de mai jos:
Recital de poezii semnate de Grigore Vieru în diverse limbi ale lumii
„Vieru – dulce vers” – acesta a fost genericul evenimentului de la Casa Limbii Române ”Mihai Eminescu” din Ungheni, unde poeziile lui Grigore Vieru au fost recitate de elevii de la liceele „M. Eminescu”, „Gh, Asachi”, „V. Alecsandri”, „Al. Pușkin”, Colegiul de Medicină, copiii de la Centrul Raional de Creație pentru Copii în limbile franceză, italiană, engleză, rusă și germană. Lucrările elevilor Școlii de Arte Plastice Ungheni au colorat activitatea.
Un sacou inspirat de opera lui Vieru, creat de o ungheneancă și expus la Biblioteca Națională
O expoziţie dedicată celor 85 de ani de la naşterea marelui poet Grigore Vieru a fost inaugurată la Biblioteca Naţională.Printre lucrările prezentate publicului se numără și un sacou, creat de designera Corina Hamureac, cu origini din Cornești, Ungheni. Contactată de noi, dânsa ne-a specificat că sacoul este reprezentat prin mâna lui Eminescu, ținându-l de mână pe Vieru, semnificând că Eminescu l-a luat în lumea sa eternă.
„Grigore Vieru a murit în timp ce se întorcea de la Cahul, de la un eveniment dedicat lui Mihai Eminescu. “Nu sunt altceva decât o lacrimă de-a lui Mihai Eminescu”, spunea Grigore Vieru. Acest vers cutremurător m-a făcut să dedic o piesă vestimentară celui care a fost „ultimul poet cu Basarabia în glas”. Am învățat să citesc din „Albinuța”sa, am ascultat cele mai frumoase melodii din adolescența mea, m-am maturizat cu poezia „Legământ”, iar un vers mai frumos dedicat mamei nu am mai citit! Piesa face parte din colecția „Tricolor”, ne-a explicat Corina Hamureac. Tot ea ne mai spune că l-a cunoscut personal în drum spre București și i-a citit o poezie, au fost vecini de scaun.
Depunere de flori la bustul poetului în scuarul din centrul municipiului Ungheni
Reprezentanții autori-tăților publice locale de nivel I și II, ai instituțiilor publice au adus un omagiu cu ocazia aniversării de 85 de ani de la nașterea poetului. Aceștia au depus flori la bustul lui Grigore Vieru, aflat în scuarul care-i poartă numele. Apropo, anul acesta se împlinesc 10 ani de când a fost instalat monumentul. Lucrarea a fost realizată de către doi sculptori – Eugen Petre (România) şi conaţionalul Viorel Harabari.
Pictoriţa Veronica Mireanu, autoarea primelor schiţe ale acestui bust, spune că lucrarea poartă amprenta vieţii şi operei regretatului poet.
Elevi de la Liceul „Vasile Alecsandri” au prezentat un recital de poezii semnate de Grigore Vieru, cu poezii despre Grigore Vieru.
Cuvântul vierian tot mai profund și mai puternic
Acest deziderat este confirmat de mai multe instituții de învățământ și cultură din raion. Reprezentanții lor au recitat din opera poetului, au audiat și interpretat cântece pe versurile sale.