Sâmbăta trecută, la SRL „Agrosfera-BM” a fost organizată o sărbătoare ca în familie, la care s-a făcut bilanțul recoltării cerealelor din grupa întâi. A început cu o relatare tradițională și interesantă despre recoltă. Potrivit directorului general al întreprinderii, Nicanor Buzovoi, dacă anul trecut, din cauza secetei, nu au avut ce calcula, deoarece 38 de chintale la hectar pentru gospodărie e un indice foarte mic, anul curent i-a bucurat.
Cultura principală aici este grâul alimentar de calitate superioară. Cu toate acestea, înainte de a relata despre succesele recoltării, vorbitorul s-a axat pe greșelile care ar fi fost comise. În același timp, toți au lucrat la maximum și au obținut rezultatul dorit, dar rezervele și potențialul le permit să vorbească despre mai mult.
Anul trecut, grâul de toamnă a fost semănat pe aproximativ 800 de hectare, dintre care mai mult de 500 au intrat în iarnă cu semănături puternice. În același timp, de pe acele lanuri unde ar fi fost comise greșeli, s-au recoltat între 4,5 și 4,6 tone, ceea ce nu este deloc rău. Mai mult de o sută de hectare au dat o recoltă de 6,8 tone, altele – 6,4 sau 5,8. Discuția despre recoltare a devenit o lecție excelentă de tehnologie avansată în cultivarea grâului, orzului, rapiței, mazării, florii-soarelui, dar și a căpșunelor. Se pare că, dacă luăm în considerare toate comentariile referitoare la soiurile de grâu și la premergătorii lor, la aplicarea îngrășămintelor, toate concluziile, observațiile, nu va fi dificil să se crească o recoltă la fel de bună. Cel puțin, discursul directorului general este un manual gata pentru agricultura de succes.
La întreprindere accentul tot mai mult se pune pe soiurile europene de cereale, deși nu se uită și de cele locale, pe îngrășăminte, plus comercializarea produselor în străinătate. Dar principalul lucru este că astfel de rezultate au fost obținute datorită echipei excelente și disciplinate care a participat la sărbătoare. O surpriză, în opinia lui Nicanor Buzovoi, a fost că atunci când s-au făcut bilanțurile, nu au avut cui să decerneze locul trei, pentru că fiecare merita locurile întâi și doi: „Oamenii sunt bogăția noastră principală. Când a fost greu, nimeni nu a spus că nu se duce”.
Apoi a avut loc înmânarea diplomelor, a colacilor înmiresmați, a plicurilor impresionante. Ansamblul de dansuri al Casei Raionale de Cultură Pârlita „Drăgaica” și ansamblul vocal „Ștefan Vodă” au devenit un bun plus pentru starea de spirit excelentă a participanților la sărbătoare, care au fost invitați la masa ce răspândea mirosul îmbietor al celor mai delicioase feluri de mâncare pregătite de gospodinele din sat.
Potrivit Larisei Cadeniuc, agronom-șef, care aproape 40 de ani muncește aici, a colindat lanurile în lung și-n lat, anul nu a fost ușor – ba secetă, ba ploaie, așa cum se întâmplă de obicei în agricultură, dar când vezi o recoltă ca cea de anul acesta, uiți de greutăți. Oamenii așteaptă această sărbătoare, mai ales că anul trecut nu a fost organizată. Iar acum toată lumea are o dispoziție bună, pentru că aproape toți au primit premii.