Situație fără precedent pentru producătorii agricoli din raion și nu numai. Anul acesta s-a dovedit a fi cel mai secetos an din istoria agriculturii. Dacă în luna martie raionul Ungheni mai avea areva rezerve de umiditate în stratul de sol, lipsa precipitațiilor a spulberat și ultima speranță pentru culturile de toamnă.
Andrei Buzovoi, directorul SRL „Agrosfera BM”, a relatat pentru ziarul „Unghiul”, că nici el și nici tatăl său, Nicanor Buzovoi, fondatorul acestei societăți, cel care s-a dedicat trup și suflet agriculturii, mai multe decenii la rând, nu s-au confruntat cu o așa experiență.
„Ne confruntăm cu o situație nemaiîntâlnită. Atât grâul, cât și celelalte culturi din categoria I au fost afectate în proporție de 90% de seceta agresivă. Dacă cel mult într-o săptămână nu vom avea ploaie, productivitatea acestora va fi de 0%. Eu am făcut deja câteva experimente, am udat câteva loturi de grâu ca să văd urmările și vreau să spun că acel grâu nu și-a mai revenit. Practic cultura este compromisă, făcând o estimare superficială avem o pierdere de 10 milioane de lei. Vom aștepta primele previziuni de ploaie pentru a răsturna semănăturile și a însămânța din nou cu floarea-soarelui și porumb, dar asta doar dacă vom avea precipitații. Situația este foarte critică, dacă la nivel de țară se va realiza măcar 30% din cantitatea preconizată încă va fi bine, dar se așteaptă rezultate și mai rele”, a comunicat acesta.
Cât despre speranța la un ajutor din partea statului, Andrei Buzovoi spune că are mari dubii, întrucât nici măcar în privința sistemului de irigare nu s-a putut ajunge la un numitor comun. Din cauza unor datorii ale întreprinderii respective, care aparține statului, anul acesta nu mai poate oferi servicii de irigare, ceea ce va duce și la compromiterea celorlalte culturi, a mai menționat acesta.
Iurie Vrabie, directorul SRL „Prog-Agroter”, confirmă aceeași situație și pe câmpurile aflate sub gestiunea acestuia. „Avem o situație ieșită din comun. 90% din culturile de categoria I, grâu, orz, rapiță nu mai au nici o speranță. Producătorii sunt disperați, de pierdut nu au avut doar marii agricultori, dar și cei mici, pentru ei nu mai există sorți de izbândă. În ceea ce ne privește, noi încă nu am realizat un deviz de cheltuieli, dar urmează să o facem. Să sperăm că dacă va fi ploaie să putem răsturna culturile compromise și să semănăm din nou. Dacă nu vom avea ploaie, pământurile vor rămâne pârloagă. Nici culturile de primăvară nu stau mai bine, au trecut mai mult de 25 de zile, dar încă nu se văd. Am avut și seră de răsad care ne-a înghețat. Singura noastră speranță rămâne statul. În acest sens am discutat cu vicepreședintele raionului, Mihail Diaconu, și urmează să facem o ședință cu direcția agricultură și alimentație cu toți producătorii pentru a stabili care vor fi pașii următori”, a declarat acesta.
Reieșind din cele comunicate de cei doi mari producători agricoli de culturi cerealiere din raion, în acest an ne vom confrunta cu un deficit de cereale din categoria I. Potrivit previziunilor specialiștilor, ne vom confrunta cu o criză acută de produse cerealiere, iar efectul se face deja simțit, întrucât prețul acestora pe piață a început să crească considerabil.