Mihail Postică este originar din satul Măcărești, raionul Ungheni. Se ocupă cu apicultura de mai bine de patru ani, iar când și-a început activitatea avea doar 42 de familii de albine. În prezent, averea apicultorului o constituie cele peste 150 de familii de albine pe care le îngrijește cum știe el mai bine.
Am fost împreună cu Mihail Postică chiar la prisaca care se află la 7 kilometri distanță de localitate. Apicultorul ne-a spus că locul pe care la ales este cel mai bun de pe teritoriul Măcăreștiului. „Să vedeți cum e la prisacă. Acolo îi cel mai frumos și cel mai bun loc din sat. Dar natura cum e! Îi pur și simplu perfect pentru albine. Pe acolo nu trec mașini, oamenii rar ajung acolo și albinele se simt în largul lor”, a spus Mihail Postică.
Într-adevăr, când am ajuns la prisaca lui Mihail Postică am înțeles că ceea ce am auzit anterior este pe cât se poate de adevărat. Zeci de stupi aliniate frumos, o priveliște minunată și o liniște de vis. Așa arată prisaca de la Măcărești care are o poveste lungă în spate. „Eu am cumpărat prisaca asta în urmă cu patru ani. Dar era dezastru aici, vă spun sincer”, povestește Mihail Postică. Din spusele lui am aflat că inițial, prisaca respectivă a aparținut colhozului din sat, însă, odată cu destrămarea colhozului aceasta a trecut în posesia primăriei. Și abia cu patru ani în urmă, când la solicitarea lui Mihail Postică prisaca a fost scoasă în vânzare, acesta a reușit să își realizeze marele vis de a deveni apicultor.
Apicultorul a declarat că a investit o sumă mare de bani la reamenajarea prisăcii, totodată aceasta a recunoscut că își dorește să aibă 200 de familii de albine, fapt care se va realiza în curând. „Aici era urât și m-a costat mult să readuc la viață acest loc. Dar după cum vezi, s-a meritat. Acum eu îmi doresc să am 200 de familii de albine, sau poate și mai mult”, ne spune Mihail Postică.
În timp ce ne arăta prisaca, apicultorul ne-a dezvălui cum este să fii apicultor, specificând faptul că în comparație cu alte domenii de activitate, aici nu există concurență. „Albinele iubesc oamenii buni. Ele simt omul. Și nu poți să vii la ele enervat sau supărat pe cineva, pentru că simt și drept răspuns te înțeapă. Și să știți că la noi în apicultură, nu există concurență. Noi, apicultorii, vorbim liber unul cu altul, ne vizităm reciproc și ne ajutăm în caz de necesitate”, relatează Mihail Postică.
Apicultorul ne-a spus că deși par niște insecte firave, albinele sunt destul de rezistente. Și rareori se poate întâmpla ca producția de miere să sufere din cauza secetei sau a frigului. Pierderi sunt, însă nesemnificative. Adevăratul pericol care paște albinele sunt bolile. „Albina este puternică, dacă îi este prea cald își face vânt cu aripile, iar dacă îi este frig se încălzește. Ele nu se tem de timpul de afară chiar dacă sunt pretențioase și își părăsesc stupii doar dacă afară este cel puțin +10°C. Cel mai periculos în activitatea cu albini sunt bolile. Albinele pot face păduchi, și atunci deja este greu să le mai tratezi”, ne-a explicat dânsul.
Totuși, pentru a cunoaște cum este mai bine să îngrijească albinele, interlocutorul nostru s-a alăturat asociației apicultorilor din Ungheni și citește regulat recomandările, care apar în cadrul unui forum al apicultorilor din Republica Moldova. Aceasta ne-a spus că a dorit ca toată activitatea lui să fie legalizată și în conformitate cu regulamentul impus apicultorilor din țară. Astfel, prisaca lui Mihail Postică este înregistrată legal și este supusă regulat unor verificări din partea autorităților. „Eu aș fi putut să mă ocup de asta fără să îmi bat capul cu documente și alte chestii. Dar nu vreau. La mine totul trebuie să fie după lege. Eu mă duc regulat la întâlnirile cu alți apicultori din raion și respect toate regulile pentru a nu dăuna albinelor”, a specificat apicultorul.
Fiind întrebat dacă o afacere cu albini este profitabilă, Mihail Postică ne-a spus că a început să practice apicultura pentru suflet. Acesta fiind marele lui vis. „Albinele au fost dintotdeauna cel mai mare vis al meu. Eu am cumpărat primele familii de albini pentru că de când mă știu eu visez să mă ocup cu asta. Apicultura este o ocupație de suflet. Dar în privința banilor, ce pot să spun? Cheltuielile sunt multe, dar așa, venitul meu anual din albinărit este de aproximativ 30-40 mii de lei”, povestește Mihail Postică. Totodată, am aflat că prețul unui kilogram de miere oscilează între 100-120 lei, Mihail Postică însă ne-a spus că își vinde mierea cu aproximativ 80-90 de lei per borcan cu capacitatea de un litru.
În prezent, apicultorul nu se ocupă cu exportul mierii, dar nu exclude faptul că va face asta în viitor, întru cât are mai multe opțiuni. La moment, acesta își realizează marfa la nivel local, recunoscând că mai are multe planuri pentru viitor.