E vorba de echipa canină de la Direcția Regională VEST a Poliției de Frontieră. Titlul l-a câștigat în cadrul concursului chinologic Biatlon, care e la a VI-a ediție. Evenimentul a avut loc în apropierea localității Zagarancea, raionul Ungheni și s-au înscris în competiție 23 de chinologi împreună cu colegii lor patrupezi.
La această ediție, potrivit comunicatului de presă, emis de către Poliția de Frontieră, pentru prima dată alături de polițiștii de frontieră au acceptat să-și încerce capacitățile, la 2 categorii profesionale, angajații de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General de Carabinieri și Serviciul de Protecție și Paza de Stat.
Astfel, după 2 ore de concurs, echipa de arbitrii formată din specialiști chinologi a evaluat capacitatea de lucru a câinilor, cât și tehnica de relaționare cu instructorii. La fel, a fost luat în calcul indicatorii fizici, rezistența acestora, dar și îndeplinirea indicațiilor în cadrul probelor. Pe o distanță de 8 km, participanții au avut de trecut 13 obstacole, iar tot parcursul lor a fost cronometrat.
Câștigătorii:
La individual, categoria profesională A:
Locul I – polițistul de frontieră Valentin Tărâță cu patrupedul Senea;
Locul II – polițistul de frontieră Vasile Bârzu cu patrupedul Brăd;
Locul III – polițistul de frontieră Vitalii Bodacevschi cu patrupeda Reghina.
Pentru al II-lea an consecutiv, la categoria A titlul de cea mai bună echipă canină l-a obținut reprezentanta Direcției regionale VEST a Poliției de Frontieră, fiind urmată de polițiștii de frontieră și patrupezii din Direcția regională NORD. Cea de-a III-a poziție în clasamentul pe echipe a fost ocupată de chinologii și câinii de serviciu ai Direcției regional EST a IGPF.
La individual, categoria profesională B:
Locul I – polițistul de frontieră Nicolae Lungu cu patrupedul Colin;
Locul II – polițistul de frontieră Iurie Bivol cu patrupeda Lia;
Locul III – polițistul de frontieră Alexandru Izbaș cu patrupeda Ada.
Echipa Direcției regionale VEST reușește și în această categorie să urce pe primul loc în clasament, însă este urmată pe locul II de către polițiștii de frontieră din Aeroportul Internațional Chișinău. Au avut o prestație bună și angajații SPPS, care s-au ales cu locul III.
De la ediția 2020 a concursului evenimentul va purta numele grănicerului Veaceslav Oșovschii, cel care a pus bazele activității chinologice în Poliția de Frontieră a Republicii Moldova. În acest sens, oaspete de onoare la eveniment a fost fiica locotenent-colonelului Veaceslav Oșovschii, care a mulțumit polițiștilor de frontieră pentru perpetuarea numele celui ce s-a dedicat cu destoinicie și devotament misiunii de dezvoltare a chinologiei la frontieră.