O expoziție în aer liber, o alta de desene și două șezători s-au desfășurat la Pârlița în Zilele Europene ale Patrimoniului 2020.
Potrivit Marianei Basarov, muzeograf la Muzeul din Pârlița, prima activitate a fost expoziția temporară în aer liber „Motive basarabene”. În curtea instituției au fost expuse covoare, prosoape, atribute din portul popular. Apoi, programul a continuat cu două șezători. Una organizată de către angajații muzeului, iar a doua de către copiii de la Centrul de Creație al Copiilor din Ungheni.
Mariana Basarov ne-a declarat că prima dintre șezători a avut genericul „Casa Mare la moldoveni – ospitalitate și ritualuri”. „ Casa Mare este cea mai mare și frumoasă odaie din casele țărănești. Ea era destinată oaspeților și sărbătorilor. Țăranii nu locuiau în ea. Aici gospodarii primeau oaspeții cu vin aromat și bucate tradiționale. În „Casa Mare” se organizau cele mai importante evenimente de familie: obiceiurile legate de nașterea copilului, logodna tinerilor, primirea oaspeților la Hramul satului, petrecerea în ultimul drum a unui membru decedat. În „Casa Mare” se păstrau cele mai scumpe lucruri ale familiei: vestimentația pentru sărbători, bijuterii, teancurile cu zestre pentru fetele de măritat.
Această odaie era decorată cu flori de busuioc, țigăncușe și fructe de gutui”, ne-a specificat muzeografa. Sursa citată mai sus a ținut să precizeze că în acea zi după șezătoare s-a înscenat obiceiul scăldușca pruncului, care are loc a doua zi, după ce doarme o noapte miruit. Eveniment care de asemenea se desfășoară în „Casa Mare”.
„Ne-au lăsat cuvânt bătrânii” este șezătoarea, organizată de către Cercul dramatic de la Centrul de Creatie al copiilor Ungheni. Jana Bejenaru, conducătoarea cercului, a notat pe o rețea de socializare că pe parcursul evenimentului a predominat voia bună, pentru că s-a cântat, s-a dansat și s-au spus glume.
La LT „Alexei Mateevici” din localitate s-a vernisat o expoziție de desene.