Educația nonformală este una din cele mai noi abordări a învățării, bazată pe activități plăcute și motivante. Avantajele sale multiple înglobează bifarea tuturor deprinderilor specifice sistemului tradițional de învățământ, cu un aport suplimentar de abilități câștigate în condițiile unei libertăți de exprimare maxime.
Preocupați de confortul intelectual, de progresul școlar al elevilor și eficiența instruirii din școală în viața postșcolară, cadrele didactice de la LT „Mihai Eminescu”, ghidate de Olesea Lupu, director adjunct, integrează reușit activitățile școlare într-o manieră modernă, motivantă și interesantă pentru cei educați – lecții nonformale. În cadrul acestor activități sunt selectate tematici aplicativ-practice, care vizează direct interesul și nevoile elevilor.
Recent au fost desfășurate cercurile metodice pe trepte de școlaritate: învățământ primar „Dezvoltarea abilităților de alimentație sănătoasă”; învățământ gimnazial „Arta conviețuirii civilizate”; învățământ liceal „Al meu și al nostru: de la individual spre public”. Activitățile au fost raportate la diferite capacități de învățare ale elevului și au inclus un complex de măsuri, care ar asigura alegerea corectă a profesiei, conform posibilităților, înclinațiilor și stării de sănătate, reguli de conviețuire civilizată în societate, implicare, atitudine constructivă față de evenimente, fapte și procese atât naturale, cât și sociale.
Din spusele Rozei Ilica, director adjunct învățământ primar, alimentația sănătoasă este foarte importantă la vârsta școlarului mic. ”Anume în această perioadă alimentația sănătoasă asigură creșterea, dezvoltarea și buna funcționare a organismului. În așa fel, sporesc performanțele la învățătură și sport. Menționez, cadrele didactice s-au remarcat prin responsabilitate, profesionalism, creativitate, atitudine imperioasă timpului, benefică dezvoltării personale a elevului.
”În cadrul atelierelor de lucru cu pedagogii instituției, desfășurate de formatorii Centrului Educațional PRODIDACTICA, s-a actualizat rolul important al activităților nonformale în educația elevilor, deoarece oferă elevilor posibilitatea de a-și dezvolta o serie importantă de competențe, altele decât cele pe care se pune accentul în prezent”, menționează directorul adjunct al instituției Olesea Lupu.