Pe o suprafață de 3 hectare se întinde o frumoasă plantație de levănțică sau lavandă, care desfată privirile oamenilor, iar mireasma îmbietoare a florii dă un plus de farmec peisajului de la malul Prutului. Iar pe un alt sector de 8 hectare, alături, alta e în creștere.
Cel care a decis să reînvie în regiunea Ungheniului arta sădirii plantelor eterooleaginoase este Nicolae Granciuc. El ne povestește că totul a început în Provence, Franța. „În anul 2014 am avut o propunere să merg în Franța în calitate de apicultor ca să deservim împreună cu un coleg 300 de familii de albine, adică, le duceam în diferite locuri, în dependență de procesul de înflorire a anumitor plante. Așa am ajuns și la lavandă, mai exact, în Provence, care este considerată un centru al producţiei mondiale de levănţică. Această regiune mai este denumită „Drumul lavandei”, ar putea fi considerat, pe drept cuvânt, urmaşul modern al Drumului mătăsii”, ne specifică acesta. Dar, ca să revenim la tradiție, atunci Nicolae ne spune că este binevenită în Moldova vorba „ce implementăm nou este ceea ce demult a fost uitat”. „Cândva pe aceste câmpuri erau suprafețe mari de plante eterooleaginoase, printre care și lavanda, trandafirul și salvia. Satul Floreni a fost constituit ca urmare a acestor plantații, fiindcă acolo activa o fabrică de distilare, unde se extrăgea uleiul esențial. Încercăm cu pași mici să reînviem ceea ce a fost odată”, ne dezvăluie tânărul antreprenor. Despre planta în sine și modalitatea de creștere a ei dânsul menționează că lavanda nu este o cultură capricioasă, ba mai mult, îi priește vremea secetoasă. „Ploile din ultima perioadă mi-au dat motiv de îngrijorare. Ne temeam să nu se înceapă procesul de putrefacție a rădăcinii, dar, slavă Domnului, am fost feriți de o asemenea problemă”, mărturisește Nicolae Granciuc.
În continuare dânsul ne povestește că materialul săditor a fost procurat în 2014 – 50 de mii de butași neînrădicinați. Deja în câmp au fost plantați în anul următor, adică în 2015 toamna, 1,3 hectare – 17 mii de butași, în 2017 – 1,8 hectare. În total sunt 3 hectare cu plantație matură, plus 8 hectare plantate în toamna lui 2018. Acesta precizează că cel mai prielnic și mai potrivit pentru sădirea lavandei este toamna, dar, dacă sunt situații neprăvăzute, ea poate fi sădită și în primăvară.
Despre recoltare și timpul favorabil de strângere a roadei dânsul ne explică că atunci când ultimele două rânduri de petale încep să cadă, este timpul să se facă un test al conținutului de ulei într-un laborator specializat. Și anume la Institutul de Genetică și Fiziologia Plantelor, cu care au încheiat un contract încă din 2014, de aici primesc consultații și sugestii pentru a crește o lavandă sănătoasă și care să dea un randament înalt la recoltare. Cantitatea uleiului obţinut de la aceeaşi specie diferă de la o regiune la alta și de sol. Chiar momentul şi metoda de recoltare pot afecta calitatea produsului final. În primii ani plantația nu oferă cantitatea maximală de roadă. În al treilea, al patrulea an se poate de vorbit despre rezultate și profit. În primul an de viață inflorescența este înlăturată pentru ca planta să se dezvolte, fiindcă consumă multe resurse din plante.
Al doilea an se strânge roada, dar nu e cantitatea reală pe care o poate oferi o plantație, e undeva la 15% din ceea ce poate da.
Uleiul de levănţică obţinut e folosit la producerea săpunurilor, a cremelor şi a lumânărilor. Florile sunt vândute fie imediat după ce au fost culese, fie uscate. De asemenea, inflorescenţele de levănţică sunt un detaliu preţios în aranjamentele cu flori uscate.
Planuri de viitor
Chiar dacă e dificil să pui pe picioare o afacere în domeniul agriculturii în Republica Moldova, în special cel al plantelor eterooleaginoase, Nicolae Granciuc speră să-și extindă plantația de lavandă și ulterior să sădească și salvie. Poate chiar și o pensiune agro-turistică va deschide. Pentru aceasta trebuie timp, forțe de muncă și susținere din partea statutului. Tânărul ne spune că familia îi este mereu alături, iar din partea statului mai există speranța că lucrurile se vor redresa, fiindcă acum subvențiile pentru cultivatorii de lavandă au fost mărite datorită insistențelor Asociației cultivatorilor și procesatorilor de lavandă din Republica Moldova.