O mulțime de urși, iepurași și multe alte decorațiuni înfrumusețează curtea Școlii Primare-grădiniță „Drujba”. Am rămas impresionată și mare mi-a fost mirarea când am aflat că într-o viață anterioară au fost, de fapt… jucării de pluș. Cum a fost posibil așa ceva? Întreaga poveste ne-a spus-o Angela Chitoroagă, directoarea instituției.
Procedura e simplă, potrivit ei, fac o soluție din ciment alb și apă. „Le scufundăm în acest amestec, le lăsăm la uscat timp de o zi și în cea de-a doua le vopsim. Proces în care copiii își dau frâu liber imaginației”, specifică ea. Inițiativa de a da o altă viață jucăriilor vechi îi aparține chiar directoarei, care este susținută de colegele dânsei, dar și de părinți, care doresc să mai aducă și alte jucării, pentru a fi transformate în decorațiuni. Aceeași sursă ne mai comunică că în acest an cu idei deosebite a venit învățătoarea Elena Medvițchi.
Instituția respectivă de 5 ani participă la concursul republican „Lumea în viziunea copiilor”. Și timp de 3 ani consecutiv ocupă locurile II și III. Directoarea ne-a dezvăluit că și în acest an vor participa. „Am pregătit cu elevii 2 lucrări din creația lui Ion Druță. Prima e inspirată din „Balada celor 5 motănași”, a doua – din „Casa părintească din Horodiște”.
Aici mai pot fi admirate lucrări din veselă de ceramică puțin stricată, ciorapi, ștrampi, mănuși…
Scopul principal al acestei inițiative este ca elevii și micuții de vârstă preșcolară să învețe a fi inventivi și să protejeze mediul prin reciclare.
Dar la această instituție de învățământ și teritoriul adiacent e foarte curat și îngrijit. La marea curățenie participă toți: cadrele didactice, copiii și părinții.