Interlocutorul meu de astăzi a ajuns să fie cunoscut în întreaga țară datorită fotografiilor sale din satele Moldovei. E vorba de sculeneanul Sergiu Cotruță.
— Pe scurt despre Sergiu Cotruță.
— M-am născut în satul Sculeni, raionul Ungheni. Sunt fotograf. În general, mă caracterizez ca fotograf de nunți, însă cel mai mult mă pasioneaza fotografia de peisaj și natură. Am absolvit școala din satul natal. Studiile universitare le-am făcut la Bălți, Universitatea de Stat „Alecu Russo”, facultatea Drept, specialitatea Drept și activitate vamală. Sunt necăsătorit. La moment sunt liber profesionist. Fotografiez peisaje, la nunți, la diverse evenimente, care devin ulterior subiecte de reportaj, etc.
— Deja oamenii te cunosc ca fotograful care cutreieră satele Moldovei în căutarea porților, ferestrelor, băncilor, fântânilor și mai nou a inimilor. Spune-mi, te rog, cum a început pasiunea ta de a fotografia?
— Pasiunea mea pentru fotografie a început cam la vârsta 12-13 ani. Aveam un unchi care se ocupa cu fotografia și cred că de la el am moștenit această pasiune. La 12 ani mi-am cumpărat primul aparat foto. Din păcate, el era stricat, am înțeles aceasta de la primul film. Făceam fotografie alb-negru pe atunci. Chimicatele utilizate pentru foto le luam de la mama, care lucra la cabinetul de Roentgen din sat. Aparatele foto erau ceva deficit la acea vreme. La scurt timp, după ce am cumpărat acel prim aparat, la vamă au fost confiscate o partidă mai mare de aparate foto și le-au adus la magazinul din sat. Astfel, mi-am procurat o Smena 8M Lomo. Animalele de pe lângă casă au fost imortalizate pentru prima dată în fotografiile mele, apoi colegii de școală. Întregul proces de realizare a fotografiilor era acasă la mine. Colegii de clasă mă ajutau. Veneau noaptea la mine și le făceam împreună cu ei.
— Sergiu știu că faci sesiuni foto cu familii sau cupluri. Se întâmplă să fie și mai timizi unii dintre ei sau nu sunt fotogenici. Cum îi faci să se descătușeze în fața obiectivului?
— Ca să faci o sesiune de cuplu sau familie trebuie preventiv să te cunoști cu ei, ca să discuți unele amănunte. Trebuie să fii pozitiv și să glumești. În timpul sesiunii trebuie să îi faci să se simtă cât mai degajați, cât mai relaxați. Să le dai încredere că orice fac ei e bine. Trebuie să ai la îndemână un banc, două. Aceasta e obligatoriu.
— Din experiența ta cât contează aparatul de fotografiat și cât măiestria celui care îl mânuiește?
— Momentan cred că dacă aș lua în mână orice aparat foto, m-aș isprăvi, fie el și din secolul trecut. Un fotograf învață incontinuu. Un fotograf bun se duce la conferințe, workshopuri, masterclass-uri. Contează mult și tehnica de ultimă generație, ea îți dă foarte multă încredere în tine, dar ca fotografi, noi, ar trebui să ne descurcăm și cu cel mai puțin nou. La fel și experiența îți dă încrederea în sine și îți permite de multe ori ca punctul tău de vedere să fie mai presus ca a clientului sau a celor din jur.
— Fotografia naturală sau cea prelucrată? Explică de ce optezi mai mult pentru una în defavoarea celeilalte?
— Optez și pentru una și pentru alta. Pentru reportaj optez pentru cea neprelucrată. Pentru peisaj trebuie să fie prelucrată, să adaugi căldură, contrast și volum. În general, aș prefera fotografia semiprelucrată, așa îi spun eu. Nici prea prelucrată, dar nici lăsată la forma inițială.
— Ce îl diferențiază pe Sergiu Cotruță față de alți colegi fotografi?
— Cu ce mă diferențiez eu? Greu să răspund la această întrebare. Cred că mai bine ar fi să o dăm celorlalți fotografi care mă cunosc. Puțin, cred că e, diferența la fotografia de peisaj. E vorba de căldura care o transmit. O alta este că îmi place să fotografiez lucrurile care simt eu că vor dispărea, însă tare nu aș vrea. Mă evidențiez mult pe baza temelor rurale, acolo îmi place mult să fiu. Eu găsesc unele lucruri pe care noi pe parcursul vieții trecem pe lângă ele de o sută de ori și nu le observăm, eu însă le văd altfel. De aceea, și mă strădui să le colecționez, să le imortalizez în albumele mele din proiectul „36”.
— Ce ar trebui să caute un începător la un aparat foto și ce accesorii?
— Un fotograf începător poate să fotografieze și cu telefonul. Tehnologiile ne permit deja. Să ia niște lecții gratuite de pe net, ele sunt foarte multe. Să își găsească compartimentul fotografiei care îi place și în el să se aprofundeze. Să nu se gândească că va face bani din fotografie. Banii vor veni, însă trebuie să faci ce îți place de la început. Dacă îți va plăcea, va veni și rezultatul așteptat și, desigur, banii. Inițial, trebuie să pleci la niște workshop-uri, conferințe ca să vezi cum respiră fotografia și cei care o fac. E de dorit de la început de cale și un mentor să îl ai ca să te ghideze.
— Ce alte pasiuni mai are Sergiu Cotruță?
— Pasiuni. Călătoria cred că este cea mai mare pasiune a mea, ea prevalează și fotografia. Însă ele fac un tandem extraordinar. Îmi place să privesc filmele bune, îndeosebi cele motivaționale și comediile, îmi place să fac sport, îndeosebi să alerg. Alergatul l-am descoperit mai tare în perioada pandemiei. Îmi place mult muzica. Ascult muzica de toate genurile. În rest,sunt un om obișnuit căruia îi place viața.