Patru tineri ungheneni energici, avizi de istorie, de frumos și îndrăgostiți iremediabil de orașul Ungheni administrează un profil pe instagram, dedicat urbei de pe malul Prutului. Din 2018, atunci când a fost lansat în mediul virtual, acesta a reușit să atragă prin postările despre ungheneni și locuri dragi din urbea de pe malul Prutului numeroși urmăritori și, desigur, like-uri. „Am creat contul pe 14 septembrie 2018. Inițial eram doar eu administrator. Mi-am dorit să postez fotografii cu Ungheniul pentru cei care sunt plecați peste hotare și le este dor de locurile copilăriei. Pe parcurs s-au aliat și actualii mei colegi, care sunt la număr de 3. Aceștia mi-au scris că vor să participe la crearea de conținut. Și așa am ajuns să fim 4 care ne ocupăm de acest profil” ne povestește Cristian Muduc, care își face studiile peste hotare, mai exact la Școala Națională Superioară de Arhitectură din Paris ”Belleville”. Despre cât privește conținutul care îl publică tânărul ne spune că ideile despre ce vor să facă cunoscut despre Ungheni au venit de la sine, pentru s-au gândit ei că mulți dintre semenii lor din raionul Ungheninu prea cunosc despre oamenii, care ajuns departe și care au lăsat o amprentă importantă atât pentru Ungheni, cât și pentru Moldova sau chiar mai departe. Frecvența publicării despre oamenii de succes ai Ungheni-ului e constantă, adică cam de 5-6 ori într-o lună. Cristian ne spune în continuare din culisele echipei lor de entuziaști: „Două persoane colectează informația. Eu și Smaranda Țăruș. Celelalte două colege din mică noastră echipă se ocupă cu postarea fotografiilor cu Ungheniul, răspund la mesaje etc.
Tinerii mai postează date istorice despre orașul mic cu inimă mare sau capitala de vest, informație pe care au de la istoricul Vasile Iucal și fotografii. Au avut și concursuri cu premii, care au fost oferite de către antreprenori ungheneni. Dintre acestea putem să enumerăm prăjituri, fotografii în stil clasic, brelocuri, torbițe ecologice din coton. Iar după perioada stării de urgență vor mai organiza concursuri cu premii la fel de consistente, ne promit cei de la contul ungheni_rm.
Cristian Muduc, fost elev la L.T. Vasile Alecsandri. Student la facultatea de arhictectură, Paris. “Până acum, doar câțiva prieteni știu că noi suntem cei care ne ocupăm de administrarea acestui cont. Am preferat să rămânem după cortină, pentru a evita să creăm noi imaginea contului, ci doar conținutul postat să o facă. Să nu fie privit prin filtrul părerilor subiective despre noi. Toți membrii au venit în mica echipă după propria inițiativă. Au trimis un mesaj spunând că vor să contribuie și ei la proiect. Și am acceptat de fiecare dată. Am devenit prieteni pe parcurs, marea majoritate nu ne cunoșteam dinainte. Cred că e important să menționăm acest lucru, pentru a sublinia faptul că fiecare face acest lucru din plăcere, nu din obligație. Și acest lucru cred că se reflectă în durabilitatea proiectului. Oricine ar putea face parte din echipă. Niciodată nu am refuzat inițiativa ninănui. Pe lângă experiența de a lucra în echipă, încercăm să învățăm fiecare câte ceva unul de la celălalt. Vreau ca fiecare să rămână cu ceva util din “povestea” aceasta.”
Cătălin Visan, elev la L.T. Vasile Alecsandri Teodor Olei, fost elev la L.T. Vasile Alecsandri. Studiază la Colegiul de Medicină Ungheni
Smaranda Țăruș, fostă elevă la L.T. Vasile Alecsandri. Studentă la Facultatea de drept din Strasbourg. “Actualmente sunt studentă în Strasbourg, Franța, iar pagina @ungheni_rm este cea care-mi alină dorul de casă. Administrarea acestei pagini presupune implicarea sentimentală a fiecăruia dintre noi, pentru că doar așa putem aduce dragostea pentru orașul nostru în ochii locuitorilor din Ungheni. Totodată sunt sigură că această experiență de lucru în echipă va lăsa o amprentă asupra noastră, a membrilor, pentru că am învățat multe din comunicarea cu urmăritorii noștri.”
Cătălin Visan, elev la L.T. Vasile Alecsandri
Teodor Olei, fost elev la L.T. Vasile Alecsandri. Studiază la Colegiul de Medicină Ungheni
Liviu – Grigore Gorincioi, elev la gimnaziul Cetireni.
Liviu – Grigore Gorincioi, elev la gimnaziul Cetireni.