Se pare că lupta cu deșeurile, în special cele din construcții, e parcă sortită din start pierzaniei. Dovadă sunt mormanele de moloz, pietre, saci întregi cu materiale de construcţii, gresie spartă, faianţă, geamuri vechi, tot felul de ţevi, mai pe scurt resturile de la reparațiile, care sunt la ordinea de zi la moldoveni în sezonul cald, în locurile care cândva au fost planificate să fie spațiu verde și unde omul trebuia să admire natura. În oricare cartier din cele 6 ale municipiului Ungheni sunt prezente și ne arată că ori autoritățile sunt neputincioase, ori noi încă nu am ajuns să conștientizăm care e pericolulul lor asupra sănătății noastre și a generațiilor viitoare. Cert e că această luptă devine una similară ca cea cu morile de vânt, adică în zadar.
Zilele acestea pe adresa noastră un locuitor al cartierului Berești ne-a trimis o fotografie demnă de filmele apocaliptice, regizate în studiourile Hollywood-ului. „Focarul de infecție de pe malul Prutului”, așa a denumit sugestiv poza cititorul, se află lângă stația de pompare. Acesta ne spune că de 4 ani există această situație. Dar, potrivit lui Nicolae Donici, șeful sectorului de amenajare, starea de lucruri ar fi cu mult mai rea decât ne-a descris-o internautul, adică nu de 4 ani ar exista problema, ci de zeci de ani. „De zeci de ani salubrizăm anume zona aceea și fără rost – în permanență se aruncă. Mă întreb: de ce locuitorii de acolo nu fac poze celor care aruncă gunoiul, însă decid să arate doar deșeurile? Așa aceștia ar putea fi amendați, însă dacă nu cunoaștem făptașul, suntem nevoiți să tolerăm și să admirăm un astfel de tablou”, a specificat responsabilul.
Dacă așa susține specialistul în ceea ce privește evacuarea gunoiului, atunci de altă părere e cititorul nostru, care afirmă că pe aici nu au dat de multă vreme serviciile de salubrizare. Ne-am deplasat și noi la fața locului. Am găsit acolo o adevărată „împărăție” a gunoaielor de tot felul. De la deșeuri menajere, de construcții și anvelope uzate până la bălării, crescute înalte asemeni unor copaci, îngrădindu-ți vederea către râul Prut, care e la o azvârlitură de băț de acest loc.
O altă zonă a orașului, o altă gunoiște, același râu – Prut
Tot pe malul Prutului se află un alt focar de infecție. De această dată zona de amplasare e cartierul Ungheni-Vale. Acolo autoritățile municipale ar fi trebuit să construiască un dig, care i-ar apăra pe locuitorii din zonă de apele năvalnice ale afluentului Dunării, De fapt, aici există deja unul, doar că din deșeuri de construcții. La prima vedere s-ar părea că se face cu asentimentul cuiva, fiindcă e aranjat așa de ordonat de ai zice că e mâna unui specialist în arhitectură.
Am contactat responsabilii de la întreprinderea municipală de salubrizare SRL „AVE Ungheni”. Administratoarea Claudia Coniuhov ne-a asigurat că deșeurile de la construcții, pe care ei le evacuează contra cost (90 de lei metrul cub), ar fi duse la rampa de evacuare a deșeurilor de la Cetireni. Cât privește această zonă, dânsa ne-a răspuns tot cu o întrebare: „Cine îmi permite mie să le duc acolo?”. Conform spuselor sale, deșeurile de la construcții, care nu ar avea altele, gen PET-uri sau gunoi menajer, se utilizează pentru reparația unor drumuri. În cazul în care sunt amestecate atunci le duc la Cetireni.
Mihai Gorencu, șef al Inspecţiei pentru Protecția Mediului Ungheni, ne-a declarat că sunt la curent cu această gunoiște și că s-a emis și prescripție primăriei municipiului de a face ordine în această locație până la prima zăpadă.
„Gunoiștea” din cartierul Berești „Gunoiștea” din cartierul Berești
Unghenenilor li s-au întocmit multe procese-verbale cu amenzi
„Au fost întocmite 86 de procese-verbale cu aplicarea amenzilor minimale, adică 12 unități convenționale (1 unitate convențională este egală cu 50 de lei). Amenda maximă, conform legislației, e de 16 unități convenționale”, a explicat șeful de la ecologie. Potrivit dânsului, cei care încalcă legea își motivează faptele prin aceea că nu sunt locuri autorizate de depozitare a deșeurilor.