În seara zilei de 20 iulie angajații Unității Salvatori și Pompieri (USP) Ungheni au intervenit cu trei autospeciale la lichidarea focarului de ardere a vegetației uscate din apropierea lacului Delia, municipiul Ungheni. Conform declarațiilor lui Mihai Strat, șeful Serviciului Prevenție în cadrul Direcției Situații Excepționale mun. Ungheni, în urma incendiului au fost afectați 25 de ha de teren, a ars vegetația, zece copaci și 20 de traverse. Cauza probabilă a incendiului, potrivit specialistului, este incendierea intenționată.
Aceeași sursă ne menționează că alături de USP Ungheni au contribuit la stingerea focului și colegii de la ÎS „Calea Ferată a Moldovei”.
Doar în 3 zile – 8 incendii de vegetație
18.07. 2022 – s. Boghenii Noi, aceeași comună. PSP Cornești au intervenit la lichidarea focarului de ardere vegetației uscate pe o suprafață de 200 m. p.; s. Rezina , comuna Mănoilești. USP Ungheni a intervenit la lichidarea focarului de vegetație uscată pe o suprafață de 2 ha; s. Valea Mare, aceeași comună. USP Ungheni a intervenit la lichidarea focarului de vegetație uscată pe o suprafață de 3 ha.
19.07. 2022 – s. Gherman, comuna Sculeni. USP Ungheni a intervenit la lichidarea focarului de ardere a vegetației uscate pe o suprafață de 2 ha; s. Floreni, comuna Sculeni. USP Ungheni a intervenit la lichidarea focarului de ardere a vegetației uscate pe o suprafață de 1,5 ha.
20.07. 2022 – mun. Ungheni, Parcul Francez. USP Ungheni a intervenit la lichidarea focarului de ardere a vegetației uscate pe o suprafață de 0,05 ha; mun. Ungheni, str.Naționala (iazul). USP Ungheni a intervenit la lichidarea focarului de ardere a unui copac. Nu prezinta pericol de extindere și acces greu. Și deja cazul descris pe larg.
Pompierii și salvatorii IGSU îndeamnă populația să respecte regulile antiincendiare cu scopul prevenirii incendiilor de vegetație. Arderea gunoiului menajer, dar și a vegetației reprezintă un pericol pentru mediu afectând flora și fauna.
Reguli și recomandări pentru a le evita
În vederea reducerii numărului de incendii de vegetaţie uscată pe parcursul anului, DSE mun Ungheni reaminteşte cetățenilor măsurile care trebuie respectate în aceasta perioadă a anului: se interzice utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt; arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii; după arderea completă, resturile vegetale vor fi stropite cu apă pentru a împiedica reaprinderea focului sub acţiunea curenţilor de aer sau împrăştierea resturilor aprinse; asigurarea în apropiere a unui recipient cu apă şi a unor unelte (lopeţi, mături etc.) pentru cazul în care focul scăpa de sub control; utilizarea focului deschis nu se admite la distanțe mai mici de 40 metri faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 metri faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare; aceste activităţi nu vor fi efectuate pe timp de vânt şi la lăsarea întunericului; luarea măsurilor pentru prevenirea jocului copiilor cu focul, în condiţii şi în locuri în care se pot produce incendii, constituie o obligaţie a persoanelor care răspund, potrivit legii, de creşterea, educarea şi îngrijirea copiilor.