Acoperiș deteriorat, apă potabilă adusă de la 2-3 kilometri pentru a pregăti mâncarea picilor – acestea sunt doar cele mai stringente probleme de la grădinița „Izvoraș” din satul Măcărești, comuna cu același nume.
La doar ceva distanță un alt sat component al comunei trece și el prin diverse situații dificile, care de ani de zile se așteaptă să fie rezolvate. În Frăsinești gimnaziul, pe care îl frecventează zilnic 240 de copii, are 2 blocuri sanitare, construite după standardele actuale și, cel mai de notat, acestea sunt în interiorul clădirii. Doar că pe ușile lor stă și câte un lacăt. Blocurile nu funcționează. Le lipsește strictul cel mai important – apa.
Apa ar rezolva situația
Primarul comunei, Sergiu Manciu, ne-a declarat că de prin 2014 se implementează în Măcărești un proiect, care le-ar aduce locuitorilor de aici apa în case și cel mai important la instituțiile unde merg copiii măcăreștenilor. Până la acest moment s-au realizat 3 etape. Asta ar însemna că aproximativ 7 milioane de lei s-au investit în construcția apeductului pentru comuna Măcărești. Ar urma că în rezultatul celei de-a 4 etape să mai ajungă încă 4 milioane de lei și odată cu ei și apa mult visată în robinete. Doar că Sergiu Manciu ne mai spune că la acest ultim pas, care ar duce la finalitatea proiectului, locuitorii din comuna Măcărești au o datorie de 750 mii de lei, care reprezintă, de fapt, contribuția lor. Și problema aici apare că oamenii nu vor să achite această contribuție, dar edilul speră să o poată rezolva până se vor relua lucrările.
Satele Măcărești și Frăsinești din raionul Ungheni fac parte din proiectul Fondului Ecologic de alimentare cu apă din 2014.
În pofida acestor probleme la instituții s-a mai rezolvat câte ceva
Ca situația să nu devină critică, autoritățile publice de aici depun eforturi să rezolve probleme mai minore, dar care sunt la fel de importante. Din momentul preluării mandatului de primar (noiembrie 2019), Sergiu Manciu a achiziționat un reșou, care a fost conectat și acum pregătirea mâncării pentru picii de la grădinița „Izvoraș” e un proces mai ușor, tot aici recent au fost instalate 6 boilere, pentru ca micuții să aibă posibilitatea să-și spele mânuțele cu apă caldă și câteva corpuri de iluminat. (Nota red: grădinița din Măcărești dispune de apă tehnică care, conform spuselor lui Sergiu Manciu, este extrasă de la o adâncime de 36 metri și este depozitată într-un turn de apă).
Un ajutor de 500 mii de lei va veni în curând de la Fondul de Investiții Sociale din Moldova (FISM) ca să repare o parte din acoperișul grădiniței „Izvoraș”.
Grădinița din Măcărești – 150 de copii înscriși, 120 de copii – frecvența zilnică; Grădinița Frăsinești – 70, 80 de copii înscriși, 60 de copii frecventează instituția, Gimnaziul Frăsinești – 240 de elevi studiază aici.