Încă în ianuarie, atunci când am publicat un alt articol despre una dintre multele pasiuni ale lui Ghenadie Manica, profesor la Școala de Arte Sculeni (Ghenadie Manica: „Modernismul nu prea se potrivește cu vechea arhitectură a buneilor și părinților noștri”, ”Unghiul”, nr. 3), vă spuneam că despre multe am discutat. Tot atunci promiteam că vom mai reveni la acest om și la ceea ce îi place să facă. Iată că a sosit acel moment. Acesta nu a fost ales la întâmplare.
În grădina sa dânsul a amenajat așa cum știe el mai bine, cu un podeț, cu o moară de apă, cu pietre, o „baltă” în care cresc nuferi. Aceștia impresionează prin culori și miresme. Despre această pasiune Ghenadie Manica ne povestește că a apărut demult. „Am început să mă informez de pe internet. Am citit mult despre cum îi poți cultiva în condiții de casă, m-am înscris în grupuri dedicate acestor flori minunate și am stabilit relații de prietenie cu cei care tot le cultivă. Am aflat și de la ei multe informații care mă interesau și care m-au ajutat foarte mult”, a deschis parantezele interlocutorul nostru.
Cât e de complicat procesul de creștere a nuferilor, florile care l-au inspirat pe marele Eminescu și alți clasici ai literaturii noastre? Ghenadie Manica spune că nu e deloc complicat ca să-i sădești, îngrijești, pentru că sunt niște flori superbe și nu sunt capricioase, iubesc atât soarele cât și umbra. „Trebuie doar să le creezi condițiile necesare de întreținere, așa ca „la mama natură”. Asta înseamnă că în primul rând apa din baltă trebuie din când în când schimbată și oxigenată. Pasul doi e plantarea florii în ghiveci, căci nuferii cresc în baltă până la adâncimea maximă de 1,50 m, chiar până la 2 metri și ca să nu înghețe, în condițiile de casă, balta poate să fie mai mică în adâncime, de la 80-60 cm până la 1 metru, de aceea se plantează în vazon ori căldăruși mici toamna târziu, iar când încep înghețurile îi scoți și îi pui în beci pentru a ierna și până la primăvară nu ai treabă cu ei”, ne dezvăluie cultivatorul din secretele întreținerii unei asemenea frumuseți. Perioada lor de vegetație se începe primăvara când nu mai este pericol de îngheț, se pune apa în baltă și se aduc vazoanele din beci cu flori de nufăr, se scoate rădăcina din vazon și se face un amestec de pamânt din grădină în două cu mâl și nisip de la râu sau iaz și se replantează rădăcina în vazon, iar împrejurul rădăcinii se pun petricele de la râu ca să țină stratul pus de sol când se plasează deja în apă. Pentru început el trebuie plasat mai la suprafața apei, treptat poate fi mutat la adâncime mai mare. Primele care cresc sunt frunzele sub formă de inimă, la început sunt de culoare roșie-cafenie, iar apoi devin verzi, pe urmă apar căpușele de floare. Ghenadie Manica adaugă că în primii ani de vegetație florile și frunzele pot ajunge în diametru până la 8-10 cm, treptat ce se înrădăcinează ele se măresc și pot ajunge până la 18-20 cm.
Chiar dacă alții aleg să-i înmulțească în anul doi de viață, el are o altă modalitate. „De la plantarea în ghiveci în primul an, dacă el crește bine, atunci în anul al doilea de viață, primăvara, când se replantează, are deja pui și se pot despărți, eu însă îi las să se înrădăcineze bine și abia în anul al treilea îi despart”, specifică acesta.
Procesul de înflorire se începe pe la jumătatea lunii mai și durează până în octombrie. Floarea trăiește numai 4 zile, dar e o plăcere să o admiri cum apare. Chiar de la primele raze ale soarelui începe să se desfacă, iar seara se strânge înapoi și această minune se întâmplă timp de 4 zile. După aceea ea se ofilește și se lasă la fundul bălții, putrezind și transformându-se în îngrășământ. Dânsul însă alege să le taie cu foarfecele și le înlătură împreună cu frunzele deteriorate ca să protejeze astfel de murdărie apa.
De vreo 5 ani a prins drag de nuferi și primii i-a comandat din Rusia, pe urmă din Olanda, își aminteștește interlocutorul nostru. Acesta în continuare ne spune că poți să faci și afacere cu ei. De exemplu, un vazon cu nufăr alb, care e mai răspândit, costă 300 de lei, cei colorați sunt mai scumpi, de la 10-30 de dolari. „Aceștia sunt specii rare și foarte scumpe, dar se merită, pentru că nu-ți poți lua ochii de la ei”, cu dragoste și mândrie ne vorbește despre florile sale Ghenadie Manica. Are nuferi care înfloresc numai noaptea și care au miros specific și îmbătător.
Nuferii sunt florile cu cele mai multe semnificații în mitologie, simbolizând: forța de creație, nemurirea, sănătatea, gloria sau liniștea sufletească. Ei au fost întotdeauna admirați pentru aspectul lor deosebit, cu flori albe, galbene sau roz, cu frunze mari, ce plutesc pe oglinda apei.