Cu o apă verzuie, urât mirositoare, cu PET-uri și stufăriș, cu o închipuire de pod, că nu poți să-l numești astfel, pentru că e fără balustrade și în genere stă să cadă (am impresia că dacă nu ar fi numeroasele sticle de plastic sub el, chiar ar cădea) – așa o priveliște te întâmpină la râul Delia, pe porțiunea dinspre strada Ștefan cel Mare spre cartierul Ungheni-Vale.
Acest afluent de stânga al Prutului trece prin 7 localități din raionul Ungheni, unde locuiesc peste 50 mii de oameni. La nivel național este al patrulea bazin hidrografic care exercită o presiune ecologică avansată asupra resurselor de apă, așa se arată în informațiile responsabililor de protecția mediului, mai exact ale Centrului Naţional de Mediu. Aceștia în 2018 în parteneriat cu Consiliul Raional Ungheni şi Inspecţia Ecologică Făleşti chiar au inițiat o campanie de salubrizare a două râuri, dintre care unul este Delia, dar se vede că nimeni și nimic nu conștientizează pericolul care ne amenință.
Numai citatul „ești ceea ce bei” ar trebui să ne pună în gardă la modul serios, atunci când ținem în mână o sticlă și care reprezintă o bombă cu efect întârziat, dar și o aruncăm cu indiferență în apele râurilor.
Pe de altă parte, mai sunt unii care fără apeluri la campanii naționale de salubrizare, se străduie să facă curat în preajma acestora. Din resurse proprii achiziționează saci pentru gunoi, unde adună deșeurile colectate.
Aceștia, cel mai îmbucurător fapt e că sunt copii, îi pun grămadă în speranța că serviciile de salubrizare își vor face corect meseria, adică să-i evacueze. Au așteptat 5 zile în care nimic nu s-a întâmplat, cu toate că în oraș activează 2 servicii de salubrizare: SRL „AVE Ungheni” și Sectorul de Amenajare.
Am contactat-o pe Claudia Coniuhov, șefa de la „AVE Ungheni”, care ne-a declarat că ar fi trebuit să fie coordonate aceste activități, fiindcă întreprinderea pe care o gestionează ar fi adus un container. În caz contrar, ei nu au nicio obligație de a lua acel gunoi. Cel de-al doilea responsabil, Sectorul de Amenajare, și-a făcut treaba, doar că după o săptămână. Nicolae Donici, șeful de aici, contactat de noi, parcă un pic ofensat de întrebarea noastră – cum se poate ca acest gunoi să fie evacuat după o săptămănă? – ne-a replicat cu o altă întrebare: chiar nu s-a găsit nimeni să-i sune și să le spună că vor face curățenie?. Dacă au planificat alte acțiuni de curățire a albiei râului, responsabilul ne-a răspuns că totul depinde de Primăria municipiului Ungheni. „Acolo se întocmesc planuri de activitate, ce prevăd anumite lucrări. Dacă ne vom regăsi și noi, atunci cu siguranță că ne vom implica. Până ce, nu știm nimic”, a specificat dânsul.
Pentru a afla ce își planifică autoritatea publică locală, l-am sunat pe viceprimarul Cristofor Codreanu, care ne-a sugerat să-l telefonăm pe Octavian Rusu, specialist la Consiliul Raional Ungheni, care ar fi cel mai indicat să-mi răspundă la întrebările mele, pentru că această instituție publică ar fi făcut demersuri pe la instituțiile înalte de stat ca lacul Delia să fie trecut din administrarea Asociaţiei Pescarilor și Vânătorilor, filiala Ungheni, care de câţiva ani are în gestiunea sa acest lac, în administrarea primăriei, care ar avea mai multe posibilități de a amenaja și curăța lacul și râul Delia. Despre subiectul cu referire la „conflictul”, legat de lacul Delia, ziarul „Unghiul” a scris și în 2016 („Cine este proprietarul lacului Delia?” https://unghiul.com/cine-este-proprietarul-lacului-delia/)
L-am contactat și dânsul ne-a răspuns că totul depinde de decizia conducerii centrale de a transfera lacul în gestiunea primăriei. În cazul în care procesul va fi de lungă durată, atunci unghenenii riscă să mai „admire” tabloul dezolant al unui râu murdar ca multe altele din țară. Asta în cazul în care vor continua să arunce gunoiul din casă anume în apele de aici.