De mai bine de 3 săptămâni agricultorii ungheneni se întrunesc în ședințe, unde aduc la cunoștință atât autorităților locale cât și celor centrale problemele cu care se confruntă sectorul agrar al țării.
„Arde sufletul în tine, când vezi știuletele fără boabe”
Au înaintat și o scrisoare deschisă către Președintele Republicii Moldova, Guvern, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Comisia Parlamentară Agrară și Consiliul Raional Ungheni. Aceștia au cerut să fie declarată stare excepțională în agricultură în raioanele Ungheni, Nisporeni și Călărași, să le fie acoperite cheltuielile la culturile agricole afectate de secetă, să le fie reeșalonate ratele la creditele bancare fără aplicarea penalităților, comisioanelor, neblocarea conturilor până în luna septembrie 2021, să fie întoarse pe conturile agenților economici a TVA, să fie asigurați cu semințe de grâu și orz pentru semănat (se atestă lipsa fondului semincer), să fie reabilitate sistemele de irigare, în contextul schimbărilor climaterice, din contul statului și să fie extinse suprafețele irigabile la asociațiile utilizatorilor de apă funcționabile, să fie majorat fondul de subvenționare a agricultorilor, să fie acordate subvențiile fixe garantate la un hectar, începând cu 01.01.2021, să se revină la impozitul pe venit din activitatea economică la cota „0” și întâlnire cu conducerea țării (prim-ministru și președinte).
Scrisoare fără răspuns, dar cu încă o ședință cu un reprezentant al ministerului de resort
Scrisoarea a fost trimisă la 29 iulie. La 6 august agricultorilor nu le-a venit niciun răspuns, însă au avut o întâlnire la această dată cu reprezentanți ai Consiliului Raional Ungheni, Direcției Agricultură și Alimentație, Direcţiei Deservire Fiscală Ungheni, Direcției Generale Administrare Fiscală Centru, Agenţiei de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, deputata Ludmila Guzun și Vasile Șarban, șeful Direcției Politici de producție, procesare și reglementare a calității produselor de origine vegetală din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării regionale și a Mediului.
Reprezentantul ministerului de resort i-a asigurat pe agricultorii ungheneni că se va ţine cont de toate cerinţele fermierilor şi deja au început să întreprindă unele măsuri. În acest sens identificându-se aproximativ 300 de milioane de lei pentru a despăgubi agricultorii pentru pierderile suferite.
Nu ne aude nimeni de parcă nu am trăi într-un stat de drept (spicuiri din discursurile unor agricultori)
Propunerile care au venit de la autoritățile centrale nu i-au mulțumit pe agricultori. Aceștia au ieșit la protest pe 11 august alături de alți colegi din 14 raioane ale țării.
Iurie Vrabie, preșe-dintele APA „Uncalnis”, directorul SRL „Prog-Agroter”: „E o situație strigătoare la cer! Seceta nu e de acum, ea persistă deja de mai mulți ani. Dacă până acum mai găseam soluții, anul acesta situația ne-a depășit. Noi suntem cetățeni ai statului Republicii Moldova, suntem plătitori de impozite, ne onorăm obligațiunile de agenți economici, dar așa o atitudine față de agricultori este inadmisibilă. Nu am venit ca să cerșim, dar să fim susținuți ca să putem prelucra terenurile agricole. Principala noastră cerință acum e să avem o întâlnire cu prim-ministrul și cu președintele țării. O să vedem atitudinea lor și pe urmă vom vedea ce decizie vom lua”.
Nina Movileanu, SRL „Aspidistra”: „N-am ieșit de dragul de a fi fotografiați sau filmați, am venit ca să fim auziți și susținuți pentru a depăși situația aceasta catastrofală. Arde pământul sub picioare, oameni buni! Această căldură teribilă pârjolește tot. Ne-am adresat la un parlamentar și ne-a răspuns foarte urât, sfidător chiar: „Dar ce avem noi, țara, ca să vă ajute?”. Dar noi ai cui suntem? Oare nu aparținem acestei țări? Entuziasmul pălește repede și agricultorii cei mai mulți sunt trecuți de 60 de ani și riscăm ca agricultura să cadă cu totul”.
Nicanor Buzovoi, SRL „Agrosfera BM”: „Au fost întâlniri cu reprezentanți ai ministerului și chiar cu ministrul, dar superficial se stă de vorbă. O analiză temeinică nimeni nu face, nemaivorbind de soluții ca să nu fim nevoiți să ieșim la proteste.
Potrivit agenției de presă Info-Prim Neo (IPN) Ministrul agriculturii, Ion Perju, a spus că autoritățile au evaluat pierderile culturilor agricole din prima grupă, iar pentru cele din grupa a doua estimările continuă. Situația este dificilă, autoritățile au intervenit cu măsuri și instrumente pentru a ajuta agricultorii. Au fost identificate cele două sute de milioane de lei, iar agricultorii afectați pot depune dosarele pentru a beneficia în medie de o mie de lei per hectar. Ministrul a mai spus că situația se complică și în contextul pandemiei COVID-19, când este necesar ca banii din buget să fie acordați pentru sistemul de sănătate. În altă ordine de idei, ministrul a spus că producătorii agricoli nu trebuie atrași în acțiuni politice. Agricultorii solicită ca resursele financiare alocate pentru acoperirea pierderilor financiare suportate să fie de cel puțin trei mii de lei per hectar. De asemenea, solicită scutiri la plata impozitelor salariale și funciare, dar și vacanță fiscală pentru primele șase luni ale anului 2021. Agricultorii cer convocarea ședinței extraordinare a Parlamentului pentru a adopta deciziile de implementare a revendicărilor înaintate.