Ziua Națională a României a fost celebrată și la Ungheni, și anume la Biserica „Sf. Apostol Andrei” din cadrul Patriarhiei Române, Mitropolia Basarabiei și Exarhatul Plaiurilor.
Acolo a fost organizată o slujbă de Te Deum pentru eroii neamului românesc, care au înfăptuit Marea Unire din 1918. Prezent la eveniment, Anatol Arhire, vicepreședintele Partidului Popular Românesc din Republica Moldova a evidențiat faptul că: „Unirea Basarabiei cu Patria-Mamă, România, ar putea s-o facă administrația cointeresată atât la București, cât și la Chișinău. Istoria ne-a demonstrat că se poate face și o a treia Unire. Evolutiv și istoric, să aibă loc Reunirea, întrucât Marea Unire o avem din 1918. Nicio administrație de la București de la 1990 încoace, nu a spus „Nu” reunificării teritoriilor, ceea ce la Chișinău și acum se atestă, de la cei cu funcții înalte în stat, tendențios și câteodată camuflat, care nu-și doresc această unitate. Dar eu cred că într-un viitor cât mai apropiat trebuie să facem Marea Unire, acest spirit trebuie să pornească nu de la conducerea Republicii Moldova, dar de jos. Cu cât spiritul de reunificare va fi mai mare, așa și flacăra va fi mai mare și astfel vom putea realiza acest deziderat sfânt”. Dânsul a ținut să felicite toată ființa românească, oriunde s-ar afla, cu această zi măreață și le-a dorit tuturor la mulți ani. Valentin Poia, fost director la S.A. „Drumuri-Strășeni”, sectorul Ungheni este de părerea că: „1 Decembrie este o zi importantă pentru poporul român, sperăm ca pe viitor toți românii de pretutindeni să rămână uniți, să nu uităm de unde venim. Marea Reunire dintre Basarabia și România o vom face noi, poporul”. Istoricul Corneliu Prepeliță a evidențiat faptul că „pentru populația care locuiește între Prut și Nistru, 1 Decembrie este o zi semnificativă, datorită faptului că se împlinesc 102 ani de la realizarea Marii Uniri, a tuturor românilor din toate provinciile istorice românești. Pentru noi este o onoare să sărbătorim ceea ce au săvârșit strămoșii noștri în 1918, să fim mândri și să sărbătorim în permanență această dragoste către România, către limba română, către culturile noastre românești”.
De asemenea, la „Troița Martirilor Neamului”, cei prezenți la eveniment au venit cu tricolor, au fost depuse flori, a fost recitată o poezie și s-au ținut discursuri. „An de an, în data de 1 Decembrie organizăm astfel de evenimente, dar, deoarece ne aflăm în anul pandemic, anul ăsta ne-am adunat într-un cerc mai restrâns. Pentru noi, cei care simțim românește, în Ungheni este foarte important să dăm exemplu generațiilor că suntem români și că trebuie să luptăm pentru reîntregirea spațiului și pentru idealul românesc” a reiterat Mihai Goian, președintele Organizației Teritoriale Ungheni PUN. „Toți românii care simt în cuget sentimentul național de român, pot participa prin voință la realizarea Marii Uniri. Numai prin voință, prin unitate, prin credință putem să realizăm ceea ce au realizat înaintașii noștri acum 102 ani. Ei au reușit și sunt convins că noi, generația de acuma, de astăzi, putem să reușim să refacem Marea Unire și să fie România Mare. Nu este un sentiment de naționalist exagerat, e un sentiment de suflet, și orice român adevărat nu cred că este de acord cu România fărâmițată, împărțită și divizată. De aceea unitatea noastră trebuie să fie mereu în sufletul nostru și să fie realizată” a susținut Chirilă Dănuț, Preot Paroh la Biserica Ortodoxă „Sf. Apostol Andrei” din municipiul Ungheni.