Centrul de informare și educație ecologică „Rădenii Vechi” a fost deschis de curând în cadrul Rezervației Naturale „Plaiul Fagului” din raionul Ungheni.
”Construită în anii 1978-1979 cu suportul mai multor colhozuri din raion, casa vânătorilor a fost destinată primului secretar al partidului comunist al Moldovei de pe atunci, Ivan Bodiul. O baie cu aburi, un bazin de înot, garaje pentru mașinile demnitarilor de stat, o cascadă improvizată, ce cobora de la un izvor cu specii rare de pești – iată care au fost atributele de bază ale acestei clădiri, fiind folosite mai mult în scopuri personale decât pentru cele care au fost prevăzute. Astfel, în anii 80 ai secolului trecut a fost primită doar o singură delegație din fosta Cehoslovacie”, spune Boris Curoș, directorul rezervației.
Potrivit dânsului, în acea perioadă, când s-a dus lupta cu casele vânătorilor, un alt demnitar de stat de pe atunci a dat ordin ca într-o noapte această clădire să fie trecută în oficiul rezervației. ”În scurt timp a fost distrus căminul, baia finlandeză, care mai apoi au fost transformate în muzeu cu animale împăiate, garajelor le-a fost atribuită o altă destinație. Mai apoi casa vânătorului a fost redenumită în casa ocolului silvic Bahmut sau Rădenii Vechi.
După fondarea rezervației ”Plaiul Fagului”, în anul 1992, casa a fost abandonată”, menționează acesta. ”Pentru a fi renovată au căutat mai multe fonduri, dar abia în 2015 a apărut prima posibilitate de a efectua acest lucru cu suportul Fundației Pădurii ”Rominca” a Guvernului Poloniei și Rezervației ”Plaiul Fagului”. Această intenție a fost inclusă în planul de dezvoltare a turismului a Consiliului Raional Ungheni și Agenției pentru Dezvoltare Regională și Integrare Europeană Ungheni În 2017 au început lucrările, care au fost finalizate în anul curent. Costul proiectului a constituit 5 milioane de lei, contribuția rezervației fiind de 500 de mii de lei. Edificiul renovat are acum denumirea de Centru de informare și educație ecologică. Evenimentul de inaugurare a lui a avut loc pe 12 octombrie, la care au participat reprezentanți ai corpului diplomatic din Polonia, oaspeți din Ucraina și România”, a menționat Alexandru Brânză, vicepreședintele raionului Ungheni.
Potrivit partenerilor, centrul respectiv va contribui la dezvoltarea potențialului turistic al rezervației, va constitui o bază de cercetare și instruire pentru instituțiile de învățământ cu profil forestier, precum și promovarea problemelor ecologice în rândul copiilor și studenților. Iaromir Craevschii, președintele Fundației Pădurii ”Rominca” din Polonia, a ținut să accentueze că este satisfăcut de colaborarea pe care a avut-o cu omologii săi din Moldova și că e bucuros de rezultatul muncii comune: ”Sper ca acest patrimoniu să fie folosit la maximă capacitate, pentru ca el să devină un centru informativ-ecologic ce va viza studierea ecosistemelor, flora și fauna locală”.