Securitatea națională a Republicii Moldova este afectată de evoluțiile și evenimentele din interior, dar și din regiune. Din cauza luptelor politice interne interminabile, Republica Moldova rămâne în continuare vulnerabilă în fața pericolelor de securitate, sugerează Valentin Dediu, fost director general adjunct al Serviciului de Informații și Securitate, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.
Potrivit lui, practic, ultimii trei-patru ani, Moldova nu dispune de Concepția securității, Strategia securității, ci doar de o listă de pericole expuse de președintele Igor Dodon. Factorii regionali care influențează asupra securității, inclusiv a Republicii Moldova, țin de existența conflictului înghețat de pe Nistru, existența unui conflict în Ucraina, în Donbas, dar și de preluarea în 2014 a Crimeii de către Federația Rusă.
Fostul director general adjunct al SIS consideră că Rusia nu a renunțat la planul „Novorossia” ceea ce ar însemna „teritoriul care a fost cândva, de prin anii 1700 până în anii 1800, inclusiv teritoriul unde este astăzi Republica Moldova…” Un alt proiect a apărut prin 2008, susține Valentin Dediu, se numește „историческая Россия” (Rusia istorică). „Rusia istorică înseamnă Rusia în hotarele anilor 1800, la trecerea de la secolul XIX către secolul XX, care includea, în primul rând, Ucraina, Belarus, Moldova, posibil și Georgia, dar s-a pus ca motiv principal existența pe aceste teritorii a populației care împărtășește valorile creștin-ortodoxe”, a declarat acesta.
În altă ordine de idei, Valentin Dediu consideră că declarația ministrului de externe, Aureliu Ciocoi, precum că „armata rusă care a ocupat teritoriul din stânga Nistrului a fost acea care a oprit războiul” a fost făcută în contextul în care „a citit ceea ce i-a pus cineva pe masă, dar cred că mai veridică este versiunea că el a trăit cu acest gând toată viața”.
Directorul adjunct al SIS afirmă că insistențele care vin din partea președinției privind recunoașterea internațională a neutralității Republicii Moldova, nu este altceva decât promovarea politicii externe a Federației Ruse. „Pentru statele fostei Uniuni Sovietice, declarațiile de genul acesta și adoptarea unor astfel de legi este egală cu moartea, fiindcă ele slăbesc militar în fața Federației Ruse și, adoptând aceste legi, Federația Rusă își întărește capacitățile militare în toate zonele fostei Uniuni Sovietice”, a spus Valentin Dediu.