Multe materiale care se refereau la interceptarea și filarea diferitor persoane – activiști civici, jurnaliști, susținători ai opoziției, despre care a anunțat recent deputatul Chiril Moțpan, au fost distruse pentru a lichida dovezile. Declarația a fost făcută de fostul șef al Direcției nr.6 Protecția Martorilor din cadrul Inspectoratului Național de Investigații, Anatolie Macovei. Potrivit lui, ordinul de a fi distruse materialele respective a fost dată în cadrul unei subdiviziuni a Ministerului Afacerilor Interne, după ce fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc a anunțat că părăsește țara, iar despre această distrugere ar fi știut fostul ministru de interne Andrei Năstase, transmite IPN.
„Direcția nr. 5 și Direcția nr. 7, care exercitau unele măsuri de filaj, erau conectate online la interceptările telefonice prin care se exercita filajul, în paralel. Restul interceptărilor telefonice erau primite pe niște discuri de la SIS, care erau ascultate prioritar de angajații Direcției nr. 5, se făceau niște selecții și rapoarte pe marginea acestor ascultări, iar discurile erau predate procurorilor”, a povestit fostul șef al Direcției nr.6 Protecția Martorilor în cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la postul TV8.
Anatolie Macovei afirmă că fiecare dintre persoanele interceptate, oameni cu poziție civică activă și jurnaliști, era selectată din același sediu de afaceri al lui Vladimir Plahotniuc – GBC. „Erau invitați conducători din Ministerul de Interne, din Serviciul Informații și Securitate, din Procuratură, se făceau ședințe și se dădeau indicații concret pe fiecare persoană”, susține Anatolie Macovei.
Potrivit lui, persoanele care efectuau urmăririle aveau un scop bine determinat: de a depista, dacă persanele respective aveau o activitate care ar încălca legea pentru a fi atrași la răspundere sau de a truca comportamentul și declarațiile acestora în scopul de a se inventa o activitate ilegală care ar fi dus la urmărirea penală.
Expertul Centrului de Resurse Juridice Ion Guzun spune că în anul 2013 au intrat în vigoare modificări la Codul penal care au restricționat foarte mult posibilitățile de efectuare a interceptărilor. „S-au pus niște criterii foarte riguroase, inclusiv informarea persoanei timp de șase luni despre propria interceptare, dar și alte filtre”, a explicat Igor Guzun.
Acum câteva zile, președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan, a prezentat o listă de persoane care ar fi fost interceptate. În lista respectivă se regăsesc cadre didactice care au susținut Platforma DA, dar și experți, jurnaliști și activiști, printre care și Petru Macovei, Arcadie Barbăroșie, Lilia Carasciuc, Ștefan Gligor, Dumitru Alaiba, Sergiu Tofilat, Vladislav Gribincea, precum și Natalia Morari, Angela Gonța, Mariana Rață, Ion Terguță, Valentina Ursu etc.