La 19 iunie, în cadrul Zilelor Europene ale Arheologiei, i-am avut ca oaspeţi pe dl Vlad Vornic, directorul Agenţiei Naţionale Arheologice, şi pe dl Sergiu Popovici, doctor în istorie, specialist arheolog în cadrul aceleiaşi instituţii. Împreună am inspectat obiectivul arheologic din satul Semeni, comuna Zagarancea, fortificaţia militară din pământ, zisă în popor „zamcă”, iar de unii cercetători considerată a fi celebra, pe timpul URSS-ului, „Masa lui Petru cel Mare”, informează Muzeul de Istorie și Etnografie Ungheni.
Aceeași sursă mai precizează că la obiectiv au mai prezenți şi primarul comunei Zagarancea, Vasile Gaviuc, şi şeful Secţiei Cultură și Turism Ungheni, Vadim Pâslaru. A fost remarcată dimensiunea impresionantă a monumentului, expresivitatea şi originalitatea construcţiei, necesitatea efectuării unor investigaţii geodezice a terenului, precum şi identificarea unor oportunităţi de realizare a noi cercetări, cu mijloace moderne, în scopul stabilirii exacte a originii acestui valoros monument din regiunea Ungheni. Contactat de noi, Vasile Iucal, directorul instituției muzeale, ne-a declarat că la această fortificație militară din pământ nu s-au făcut până acum asemenea lucrări, care sunt foarte costisitoare. „E necesar de a găsi resurse financiare. Fie printr-un proiect, fie prin alocare de la buget”, a specificat acesta. Vasile Iucal a mai adăugat că autoritățile locale sunt dispuse să susțină cercetările, doar că la moment nu dispun de așa sume de bani ca să demareze studierea acestui monument. Tot în comunicatul de presă al Muzeului de Istorie și Etnografie Ungheni se mai precizează că arheologii au remarcat lipsa de profesionalism şi gestionarea păguboasă a situaţiei vizavi de unele acţiuni întreprinse de-a lungul timpului de autorităţile administraţiei publice, prin amplasarea pe suprafaţa monumentului a unor construcţii monumentale cu tentă politică şi care nu au nimic comun cu obiectivul arheologic în cauză.
De asemenea, s-a discutat despre necesitatea identificării unor resurse întru transformarea zonei de amplasare a monumentului într-un obiectiv cultural şi turistic atractiv, prin posibilitatea identificării unor proiecte transfrontaliere etc.