Asociația obștească Forța Fermierilor va organiza acțiuni de protest la 21 iunie în capitală, cerând actualei conduceri a țării să implementeze măsuri de susținere a producătorilor agricoli. Protestele pot fi evitate dacă până la data anunțată se va înregistra un progres real în negocierile cu autoritățile statale, a anunțat Ion Plămădeală, președinte al Consiliului de Administrare al asociației, fermier din raionul Leova, în cadrul unei conferințe de presă la IPN. Ion Plămădeală a menționat că actuala guvernare a promis în campania electorală mai multe acțiuni de susținere a producătorilor agricoli. „S-a vorbit nu o dată că există resurse financiare pentru restituirea imediată a accizelor la motorină, pentru compensarea parțială a costurilor la fertilizanți și pentru multe alte măsuri de sprijin pentru sectorul agroindustrial, care pot fi implementate în mod urgent. Dar iată că au trecut 11 luni după alegerile parlamentare. Asociația Forța Fermierilor constată, cu mare regret, că asistăm în continuare la o atitudine total neglijentă față de sectorul strategic, care, în principiu, reprezintă aproape jumătate din exportul Republicii Moldova, asigură peste 1/3 din locurile de muncă în domeniul economic, contribuie cu peste 21% la formarea produsului intern brut”, a precizat
„Pe fundalul creșterii vertiginoase a prețurilor la motorină, fertilizanți, pesticide, semințe, precum și probleme cu depozitarea și comercializarea produselor agricole, în condițiile monopolizării piețelor respective, am avut mai multe întâlniri cu ministrul agriculturii și industriei alimentare, președintele comisiei parlamentare de profil și alți factori de decizie. Am prezentat conceptul nostru privind mecanismul de restituire a accizelor în valoare deplină la motorină și compensarea parțială a costurilor fertilizanților, inclusiv pentru fermieri, cu excepția agroholdingurilor”, a specificat Ion Plămădeală.
Totodată, Forța Fermierilor a cerut majorarea subvențiilor pentru construcția depozitelor în care se vor păstra și vor fi procesate produsele agricole, deblocarea exportului de grâu în condițiile în care „jucătorii mari de pe piața cerealelor în ultima perioadă au importat cantități mari de grâu din Ucraina și, practic, au paralizat piața internă”. Membrii asociației au mai propus elaborarea urgentă a unei strategii privind securitatea alimentară a țării, cu măsuri concrete privind demonopolizarea piețelor agroalimentare, acordarea sprijinului consistent pentru producătorii agricoli mici și mijlocii, industrializarea agriculturii la scară mică.
„Din păcate, dialogul nostru cu guvernarea, cu factorii de decizie, nu s-a soldat cu un rezultat palpabil. Regulamentul de susbstituire parțială a accizelor prevede compensarea sumelor mizere. În situația când motorina costă 31 de lei per litru, compensarea a 2% din valoarea combustibilului este considerată de către foarte mulți producători agricoli drept bătaie de joc. Fermierii declară că refuză să depună dosarele pentru această compensare, mai ales că și procedura este extrem de birocratizată. Ministrul agriculturii practic nu poate influența asupra deciziilor strategice de dezvoltare a sectorului agroalimentar, doamna prim-ministră și doamna președinte au refuzat întâlnire cu reprezentanții asociației”, a mai comunicat Ion Plămădeală.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.