Formația „Codreanca” din satul Mânzătești, comuna Hârcești, a oferit un spectacol deosebit celor care erau în vizită în Cetatea Sorocii. Conducătorul formației, Vasile Munteanu, a declarat că au combinat utilul cu plăcutul, venind într-o excursie cu copiii la Soroca și susținând un program artistic în faimoasa cetate.
„Am venit în excursie și am decis să prezentăm un program artistic în vechea cetate a țării noastre,” a explicat Munteanu. Spectacolul a inclus piese patriotice, potrivite pentru perioada sărbătorilor naționale. „Oamenii trebuie să fie mândri de țara în care s-au născut. De aceea, am susținut acest concert, care a durat 30 minute ” a subliniat Vasile Munteanu. Elena spinei, jurnalistă ce activează la o publicație din Soroca, scria că printre cei care au fost impresionați de prestația formației model „Codreanca” de la Mânzătești a fost și un turist, venit tocmai din SUA
În semn de recunoștință, formația „Codreanca” a primit o diplomă de apreciere din partea directorului Muzeului de Istorie „Nicolae Bulat” din Soroca.
Reamintim că formația model „Codreanca ” activează din 2006. Mai jos vă propunem să (re)citiți povestea apariției acestei formații.
Cu ideea lui Popa și cu sârguința lui Munteanu azi activează Codreanca
Povestea formației am aflat-o de la Vasile Munteanu, director la căminul cultural Mînzătești și conducătorul artistic al formației.
„Au evoluat la noi Codrenii, ei sunt atestați înaintea noastră mi se pare că de prin 2005, și profesorul de muzică de la fostul gimnaziu Mânzătești, regretatul Ion Popa, mi-a spus că avem copii buni care ar putea să se regăsească într-un ansamblu. A fost o provocare pentru mine. Am stat sub ferestrele școlii și chiar i-am ascultat pe acei copii la lecțiile de muzică. Atunci m-am dus la primărie și le-am propus autorităților de atunci să formăm un asemenea colectiv, o formație model – lucru care era total necunoscut pentru mine, dar doream să fac un lucru frumos. Au fost de acord.
Am mers la Secția Cultură ca să trecem atestarea, dar, sincer, nu știam ce înseamnă asta. Am fost sfătuit ce să fac și cum să fac și în martie 2006 am urcat pe scena Palatului de Cultură Ungheni ca să trecem atestarea. Țin minte că la acea primă atestare spectatorii nu s-au uitat la copii, dar la Vasile Munteanu, care era pe post de toboșar (se râde). Dar juriul a văzut ceva că am trecut cu brio atestarea” răsfoiește printre amintiri conducătorul formației. Conform spuselor sale Atestarea constă în menirea unei formații folclorice – promovarea obiceiurilor și tradițiilor. Facem un spectacol anume cu un asemenea obicei specific localității. Neapărat trebuie să fie toți membrii formației.
De ce Codreanca?
Atunci în 2006 ne-am adunat în cancelaria școlii și ne-am dat fiecare cu părerea până am ajuns la Codreanca. Chiar dacă la început mi s-a spus că mai este în țară formația de dansuri sportive „Codreanca”. Eu le-am zis că pe noi ne vor cunoaște doar raionul Ungheni, dar peste ani ne-au cunoscut și chișinăuienii, și chiar peste Prut, dar cred eu că nu ne încurcăm noi cu membrii de la celălalt colectiv, mai degrabă ne completăm făcând lucruri frumoase pentru cultura națională.
Codreanca i-am zis pentru că sună bine și e mai aproape de ceva care semnifică și copilărie, dar și ce ne reprezintă pe noi ca regiune.
Membrii formației model „Codreanca”
De la începuturi formația a numărat 20 de copii. De-a lungul anilor am reușit să menținem această cifră. Acum chiar membrii formației sunt pici, dar când în zona noastră mai activa un liceu, atunci erau membri până în clasa a XII-a. Unele fete care învățau la Ungheni, Chișinău veneau la repetiții.
Din păcate, acum nu ajung nici până în clasa a IX-a că nu mai doresc să vină la repetiții. Le este prea jenă ca să mai urce pe scenă, se maturizează prea repede.
Dacă e să vorbim de interesul manifestat este dorința ca ei, copiii, să vină să fie membri ai formației, pentru că nu am doar copii din satul Mânzătești, ci din 5 satele din zona Cula (2 – Drujba, Hârcești – 3, Sinești – 5, restul sunt din Mânzătești). (Arhiva „Unghiul”, 2023).