În acest sens membrii Fondului pentru Tineri Ungheni au semnat pe data de 22 iulie un acord cu Primăria municipiului Ungheni. Voluntarii vor avea în grija lor locomotiva-monument din parcul din preajma Palatului Justiției, dar și de teritoriul adiacent ei.
Corina Morcov, membră Fondul pentru tineri Ungheni, ne spune că amudecis să adopte acest spațiu, fiindcă tinerii sunt cei care vin mai mult în zona aceasta, iar locomotiva care atrăgea atenția tuturor, atât unghenenilor, cât și oaspeților, a devenit un loc vandalizat, un loc nefavorabil și care nu aduce o reputație prea bună orașului și locuitorilor lui. Despre acest fapt am scris și noi în paginile ziarului: „O locomotivă veche, uitată de toți…” (12 septembrie 2018, autor: Natalia Morari). Corina ne mai precizează că locomotiva va fi pictată într-un mod inedit decât este la moment. „Desenul, ne reprezintă ca țara vinicolă, iar orașul Ungheni este recunoscut prin fabrica de vinuri. Inscripția, „Sughiț bun și la cei care nu-s cu noi”, face referire la diasporă, cei care au fost nevoiți să plece din țară. Citatul este o expresie cunoscută de fiecare moldovean” ne specifică voluntara.
Banii necesari pentru lucrări vor fi colectați de la comunitatea ungheneană prin dfierite metode de fundraising. Unul dintre ele fiind și o serie de training-uri de dezvoltare personală pe care le-au lansat de curând membrii grupului de voluntari. Aici este amplasată o cutie pentru donații.
Corina împreună cu colegii ei de la Fondul pentru Tineri Ungheni speră ca în urma amenajării teritoriului de lângă locomotivă să desfășoare evenimente precum: târguri, training-uri, concerte, cinema în aer liber.
Deși au semnat acord cu primăria, locomotiva este încă în gestiunea Nodului Feroviar Ungheni
În 2018 Igor Bereghici, șeful Nodului Feroviar Ungheni, organizație în gestiunea căreia se află acest monument, ne declara că sunt în proces de discuții cu Primăria Ungheni ca să ia această locomotivă-monument în gestiunea ei. Contactat de noi acesta ne-a răspuns că încă monumentul mai e în gestiunea organizației pe care o conduce, dar a menționat că e de acord ca Fondul pentru Tineri Ungheni să aibă grijă de locomotivă și de zonă doar aceștia să meargă și să discute cu el.
Reamintim cititorilor că locomotiva a fost instalată ca monument în scuarul din preajma primăriei, dar și a gării internaționale de cale ferată la Zilele orașului Ungheni în anul 2006. Asemenea locomotive, număr de serie 1469, fabricate în Polonia, orașul Poznan, au devenit monumente în orașele Chișinău, Ocnița și Basarabeasca.