Impactul războiului din Ucraina și al sancțiunilor internaționale impuse Federației Ruse și Belarusului, inclusiv perturbarea comerțului, majorarea și volatilizarea prețurilor la resursele energetice și afluxul continuu al unui număr mare de refugiați, au afectat semnificativ Republica Moldova și au dus la creșterea necesității de finanțare externă. O declarație în acest sens a fost făcută de către directorul general adjunct al Fondului Monetar Internațional (FMI), Kenji Okamura, la încheierea vizitei sale în Moldova, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Oficiului Reprezentantului permanent al FMI în Moldova.Oficialul a menționat că discuțiile cu refugiații din Ucraina pe parcursul vizitei în Moldova l-au ajutat să înțeleagă mai bine situația dificilă în care se află. „Am vizitat mai multe regiuni ale țării și peste tot am remarcat generozitatea poporului Moldovei, căldura și ospitalitatea manifestate față de refugiați, o atitudine ce merită toate laudele. Fac un apel către comunitatea internațională ca să susțină în continuare abordarea integrativă a Moldovei față de refugiați și eforturile țării de a avansa pe calea reformelor, în timp ce se confruntă cu o serie de crize”, a declarat reprezentantul FMI.
Kenji Okamura a subliniat prudența politicii bugetar-fiscale și monetare și reacția rapidă a autorităților moldovenești la efectele negative cauzate de războiul din Ucraina și creșterea inflației. Oficialul a punctat că „în discuțiile cu autoritățile, el a salutat fermitatea cu care și-au asumat sarcina de realizare a agendei de reforme ambițioase în domeniul guvernanței, precum și măsurile întreprinse într-o manieră transparentă pentru a face față crizei din domeniul energetic. Aceste reforme sunt esențiale pentru a crea condiții favorabile pentru o creștere economică incluzivă și durabilă”, a afirmat directorul adjunct.
Consiliul de directori executivi al FMI a aprobat pe 11 mai acordarea asistenței financiare suplimentare pentru Republica Moldova. Suportul material va ajuta țara să facă față provocărilor legate de războiul ruso-ucrainean. Banii vin să catalizeze acordarea de finanțări suplimentare din surse externe și acordă sprijinul necesar populației cele mai vulnerabile.