Cu un buchet de flori în mână, cu un Abecedar (ulterior vor fi donate micuților din clasa I-a) sau orice alt tip de carte destinată elevilor (acestea vor fi dăruite bibliotecii publice din Cetireni), echipați cu măști de protecție, mai mulți absolvenți ai Școlii Roșii din Cetireni s-au reunit la un flashmob. Evenimentul a fost unul de suflet, dar și un apel către oameni și autorități de a interveni pentru salvarea clădirii, care are o arhitectură aparte și o valoare istorică deosebită pentru localnici.
Imediat după Eugeniu Popovici, principalul organizator al flashmob-ului, nota pe pagina sa de facebook: „În urma discuțiilor am convenit că după perioada de după pandemie facem o zi de voluntariat ca să facem curățenie pe teritoriu și să creăm grupul de inițiativă pentru identificarea resurselor, care sunt atât de necesare pentru reparația clădirii”.
Reacții ale participanților:
„Un altfel de ultim sunet la Școala Roșie, bravo, dragi consăteni! Bravo, Eugeniu Popovici, pentru organizare”! (Ghenadie Gorincioi)
„Un ultim sunet peste ani, o reîntâlnire la Școala Roșie cu foștii elevi ai longevivei școli. Emoții…”. (Galina Moraru)
„O inițiativă comună, o idee ce zace, se coace în inimile multor consăteni… Iar pentru mine, aceasta școală reprezintă cei mai frumoși ani, copilăria mea, locul unde în timpul anului de studii frecventam orele, iar vara mă bucuram de vacanțe… Acolo, la bibliotecă, am citit primele cărți, din livada scolii gustam primele mere văratice coapte… Amintiri…
Iar ideea „ultimului sunet”, o idee foarte frumoasă, vine de la un alt fost învățăcel al Școlii Roșii, Constantin Stratulat! Mulțumim frumos! Pentru inițiativă și organizare un mare Bravo lui Eugeniu Popovici! Pentru acompaniament muzical și pentru o avalanșă de emoții profunde, mulțumim profesorului de educație muzicală, Tataru Ion!” (Vera Mihăilă)
Școala construită în anul 1912, din cărămidă, a fost un adevărat centru de cultură și educație. Aici a învățat, apoi a și activat în calitate de profesor Vasile Vasilache, scriitor.