
Şi atunci nici de radioscopie nu veţi avea nevoie. Cu atât mai mult cu cât radioscopia obligatorie gratuită ar fi fost anulată de Ministerul Sănătăţii de pe 1 ianuarie 2015. Acum oamenii discută: e un beneficiu sau o daună cunoscuta dispoziţie nr. 1080, adoptată la recomandarea OMS? Se spune că radiografia pe peliculă a fost interzisă încă în anul 2008 ca fiind foarte nocivă din cauza unei anumite doze de iradiaţie, pe când la noi ar fi interzis-o abia acum. În aceste condiţii, unii exclamă: în sfârşit, am scăpat de radioscopia obligatorie inutilă, la ce trebuie ea dacă omul nu tuşeşte, în plus, şi aşa suntem supuşi destul iradiaţeii. Alţii nu înţeleg, cum se poate, acum numărul bolnavilor de tuberculoză va creşte şi mai mult, dacă Moldova şi aşa e pe primul loc în Europa la morbiditatea prin această maladie.
Potrivit Tatianei Moraru, director adjunct al Centrului de Sănătate Ungheni, acum examen radiografic (fotografii pe peliculă mare) vor trece numai persoanele din grupul de risc privind tuberculoza – cei care au contactat cu pacienţii, suferă de această boală, au fost bolnavi anterior şi alţii, restul vor face radioscopia care n-a fost anulată. Procedura a fost gratuită pentru persoanele asigurate şi aşa a şi rămas. „Uitaţi-vă ce cozi sunt, deoarece sătenii anume în această perioadă au posibilitatea să facă radioscopia, ajută şi întreprinderile cerând de la angajaţi să treacă această procedură. Radiografia e o procedură mai costisitoare şi contribuie la stabilirea mai corectă a diagnosticului”, spune doctorul. Mai înainte toţi făceau radioscopia şi, dacă apăreau unele bănuieli, persoana făcea suplimentar radiografia, acum însă persoanele din grupul de risc vor trece de la bun început radiografia.
„Sunt de acord cu această hotărâre, ea nu va influenţa asupra creşterii morbidităţii prin tuberculoză, deoarece îi va face pe medicii de familie să fie mai atenţi faţă de grupurile de risc care acum vor trebui să treacă o procedură mai costisitoare – radiografia. Ceilalţi, cu trimitere de la medicul de familie, vor face radioscopia”, a menţionat Lidia Crăciun, directoarea Spitalului Raional Ungheni.